Autonieuws

Euro NCAP stelt strengere veiligheidseisen

Moderne auto's zijn in de basis zo veilig geworden dat veiligheidsinstituut Euro NCAP veelal enkel nog de maximaal 5 sterren uitdeelt. Daarmee ligt verzadiging op de loer, terwijl de ene auto wel degelijk veiliger is dan de andere. Vandaar dat Euro NCAP de eisen nog weer iets heeft aangescherpt.

Een jaar geleden scherpte Euro NCAP de veiligheidseisen ook al aan. Toen moest een auto, om de maximale score van 5 sterren te verdienen, ook over voldoende elektronische systemen beschikken.
Evenwel moet nog altijd gezegd dat een auto met 5 sterren niet per se veiliger is dan eentje met 4 sterren. Euro NCAP hanteert namelijk verschillende gradaties en kent op basis daarvan percentagepunten toe. Zo kan een auto met de maximale score alsnog minder veilig zijn voor bijvoorbeeld kinderen en voetgangers dan een auto met een ster (of twee) minder. Voor meer informatie en inzicht neem vooral eens een kijkje op de website van Euro NCAP.

Focus op kindveiligheid
Terug naar de aangescherpte eisen. Die zijn gedaan bij het beter kunnen bepalen van de veiligheid voor kinderen op de achterbank. De leeftijd daarbij is verhoogd van 6 naar 10 jaar, waardoor voortaan meer wordt verwacht van de autoconstructie aldaar. Daarnaast stimuleert Euro NCAP autofabrikanten om hun modellen (standaard) te voorzien van AEB, een voetgangersdetectiesysteem dat de auto automatisch afremt wanneer gevaar dreigt.

Tweede sterrenbeoordeling
Tegelijk met het doorvoeren van deze strengere eisen wil Euro NCAP autokopers beter inzicht geven in hoe veilig hun favoriete auto is. Een tweede sterrenbeoordeling zou daarbij uitkomst bieden. De eerste crashtests geven dan inzicht hoe veilig de auto is in standaarduitvoering, de tweede meting de mate van veiligheid wanneer extra (elektronische) veiligheidsfeatures aanwezig zijn.

Prius pioniert wederom
De eerste auto die met ingang van strengere eisen tegen het beton is gekwakt is de nieuwe Prius. En wat blijkt: de basisuitvoering van Toyota's cult-hybride scoort meteen al de maximale 5 sterren. Saillant detail, evenwel: elke Prius wordt standaard al afgeleverd met Toyota Safety Sense, een omvangrijk pakket aan elektronische engeltjes.

Gerelateerde artikelen

Gefacelifte Kia Sportage nu al naakt gespot

Spyshots
> Artikel lezen

Toyota Prius Plug-In Hybrid nu met specs en prijs

Autonieuws
> Artikel lezen

Toyota Prius nu ook weer als Plug-in Hybrid

Autonieuws
Toyota Prius nu ook weer als Plug-in Hybrid
> Artikel lezen

Eerste details vernieuwde Kia Sportage

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.