Autonieuws

Nissan Navara: nieuwe pickup met SUV-trekjes

Binnenkort staat de Nissan Navara bij de Nissan-dealers. De Navara is de opvolger van de Nissan Pickup en is volgens de Japanse fabrikant een duizendpoot voor werk en vrije tijd. Prijzen beginnen bij € 31.495,-.

Nissan is bezig om haar 4x4 segment compleet te vernieuwen. In de afgelopen maanden presenteerde Nissan de vernieuwde Patrol, de Pathfinder en de Murano op de Europese martkt. Bovendien stond de Nissan Zaroot, een spraakmakende 4x4-conceptcar, te pronken op de Autosalon van Genève. In Genève stond ook de Navara, die de Nissan Pickup opvolgt.
 
Pickup met SUV-eigenschappen
Een pickup wordt vooralsnog gezien als een werkpaard voor op de boerderij en de bouw. Volgens Nissan is die markt enorm veranderd en wordt een pickup tegenwoordig vaak gekocht door mensen die er zowel in hun werk als in hun vrije tijd wat aan hebben. Met name avontuurlijk en sportief ingestelde mensen hebben veel nut bij de grote laadbak en de prima 4x4 eigenschappen. Omdat de Navara tegelijk is ontwikkeld en gebaseerd op de Pathfinder, profiteert dit model niet alleen van de 4x4-eigenschappen van Nissan´s SUV, maar ook van het comfort en de luxe.
 
Ladderchassis
Net als de Pathfinder heeft de Navara een sterk ladderchassis met onafhankelijke voorwielophanging. Hier is een constructie met dubbele triangels en schroefveren toegepast. De achteras is opgehangen met bladveren. Nissan past op de Navara het beproefde parttime 4WD-systeem toe. Onder normale omstandigheden heeft de auto achterwielaandrijving. Bij het inschakelen van de vierwielaandrijving (4WD) gaat de aandrijfkracht in de verhouding 50/50 naar de voor- en de achterwielen. Daarbij is er ook keus uit hoge en lage gearing.
 
King Cab en Double Cab
Zoals in maart 2005 al te zien was bij de première op de Autosalon van Genève, is de Navara leverbaar in twee uitvoeringen: King Cab en Double Cab. In beide gevallen zijn de afmetingen gegroeid ten opzichte van die van de Pickup, waardoor de Navara een ruimer interieur heeft en de laadbak één van de grootste in zijn klasse is. De King Cab biedt plek aan twee volwassenen voorin met achter de stoelen wat extra ruimte. Afhankelijk van de per land verschillende wettelijke eisen zijn er twee kleine zitplaatsen. De Double Cab heeft een grotere cabine met een achterbank die genoeg plaats biedt aan drie volwassenen. In beide modellen zijn de achterste zitplaatsen om te klappen voor extra bagageruimte met een nagenoeg vlakke vloer. Verder is de rechter voorstoel ook neerklapbaar. In totaal zijn er acht verschillende stoel-/laadruimteopstellingen mogelijk. De ruimte achter in de cabine is bij de King Cab en de Double Cab bovendien goed bereikbaar. De King Cab heeft een laadbak met een breedte van 1,13 m en een lengte van 1,86 m. Met de laadklep open moet volgens Nissan voldoende ruimte beschikbaar zijn om een plaat multiplex met een (standaard)maat van 1,20 m x 2,40 m te vervoeren.
 
Luxe
Zoals gezegd is de Navara gebaseerd op de Pathfinder en dat betekent ook dat er geen gebrek aan luxe en opties is. Het instrumentarium is gelijk aan dat van de Patfhinder. De met zilvereffect afgewerkte middenconsole herbergt de bedieningsorganen voor verwarming en ventilatie en de tot de standaarduitrusting behorende radio/cd-speler. Airconditioning is een optie. Andere opties zijn cruise control, satellietnavigatie gekoppeld aan verkeersinformatie (TMC-module) en verwarmbare stoelen. Ook aan het uitrustingsniveau en de kwaliteit van de gebruikte materialen is volgens Nissan andermaal af te lezen dat de Navara de eerste pick-up in Europa is met een comfort en een gebruiksgemak die normaal gesproken alleen bij een SUV zijn te vinden.
 
2.5 liter dieselmotor
Voor de aandrijving zorgt een 2.5 liter direct ingespoten turbodieselmotor. Daarbij is voor de Navara uit twee vermogensvarianten te kiezen. De krachtigste haalt maar liefst 174 pk en het hoogste koppel in zijn klasse van 403 Nm. De andere variant ontwikkelt 144 pk vermogen en een 356 Nm koppel en is alleen beschikbaar op de 2WD-uitvoering.
De behoorlijke trekkracht bij lage toerentallen bevordert de rijsouplesse in hoge mate, evenals de trekcapaciteit: de Navara kan tot 3.000 kg aan gewicht trekken. Zowel met de handgeschakelde versnellingsbak als met de automaat bereikt de auto een topsnelheid van 170 km/uur, terwijl de Double Cab in 11,2 seconden van nul naar honderd accelereert en de King Cab dat in 10,8 seconden doet.
 
Prijzen
De prijzen van de Navara beginnen in Nederland bij € 31.495,- (incl. btw/bpm) voor de Navara King Cab 2WD. De prijzen van de Double Cab beginnen bij € 39.245,- (incl. btw/bpm) en is standaard voorzien van vierwielaandrijving.

Gerelateerde artikelen

CEO Renault-Nissan: 'Wij zijn de allergrootste'

Autonieuws
CEO Renault-Nissan: 'Wij zijn de allergrootste'
> Artikel lezen

Nissan IMx KURO: futuristische concept 'leest' jouw gedachten

Autonieuws
IMx KURO
> Artikel lezen

Jarige jobs trakteren zichzelf op Nissan GT-R50 by ItalDesign

Autonieuws
> Artikel lezen

Nissan Xmotion Concept: Qashqai van 2030?

Autonieuws
> Artikel lezen

Nissan: 'Nieuwe GT-R wordt snelste ter wereld'

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.