Autonieuws

Een Volvo XC40, waarom ook niet?!

Volvo wil binnen afzienbare tijd minstens twee keer zo groot worden en met haar beetje bij beetje uitdijende modellenportfolio is het aardig op weg. Toch zijn er nog meer modellen nodig om die doelstelling te realiseren. Een compacte crossover onder de XC60 bijvoorbeeld.

Eigenlijk hoeft er helemaal niet zo geheimzinnig over worden gedaan. Dat doet Volvo-topman Håkan Samuelsson immers ook niet. Hij heeft namelijk al openlijk zijn wens voor een compacte SUV dan wel crossover uitgesproken om Volvo te laten groeien. Natuurlijk zijn de zopas geïntroduceerde S90 en V90 ook belangrijk daarvoor, maar het grootste aandeel moet toch vooral komen van de 40-serie. En die familie zal in de toekomst dan ook een stuk groter worden. Met wederom een hatchback, maar ook een sedan (als rivaal voor de Audi A3 Limousine en Mercedes CLA) en het lijdend voorwerp van dit artikel: een compacte SUV, vermoedelijk XC40 genaamd.

Mini-XC90
Hoe die XC40, die naar verluidt in de loop van 2017 aan de wereld wordt gepresenteerd, er precies uit gaat zien is nog lastig zeggen, maar we hebben zo onze sterke vermoedens. Dat wordt een mini-XC90 maar, om het model wat flamboyanter te maken, een bilpartij dat trekjes ontleent van een coupé-achtig. Een beetje zoals de Audi Q3 en BMW X4 zeg maar.

CMA-platform
Op technisch vlak zal de Volvo XC40 profiteren van een gloednieuw platform, genaamd Compact Modular Architecture. Deze bodemgroep is Volvo's troef voor de komende generatie modellen. Lichter, stijver en veel flexibeler in de omgang. De ganse 40-serie en mogelijks zelfs de 60-serie kan erop gestoeld worden, beide bestaande uit meerdere carrosserievarianten dan nu het geval is.

Driepitter
Bovendien biedt de nieuw ontwikkelde basis huis aan meer uiteenlopende aandrijflijnen, waaronder natuurlijk de momenteel zeer populaire T8 Twin-Engine. Voor de XC40 zal die motor wellicht iets te veel van het goede zijn voor de meeste kopers en daarom is Volvo ook aan het experimenteren geslagen met nog kleinere verbrandingsmotoren. Een 1.5 liter driecilinder als we de insiders moeten geloven.

Gerelateerde artikelen

Volvo onthult per ongeluk nieuwe XC40

Autonieuws
> Artikel lezen

Volvo XC40 nu ook als plug-in hybride

Autonieuws
> Artikel lezen

Volvo XC40 uitgeroepen tot Europees Auto van het jaar

Autonieuws
Volvo XC40 uitgeroepen tot Europees Auto van het jaar
> Artikel lezen

Schrik! Lara Croft rijdt Volvo voortaan

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.