Autonieuws

Toyota TS050 Hybrid is gloednieuw en 1.000 pk sterk

Favoriet nummer drie voor de Le Mans-zege dit jaar heeft ook haar bolide voor het World Endurance Championship 2016 gepresenteerd. Dit is de Toyota TS050 Hybrid.

Na een verbeterde Audi R18 e-tron en Porsche 919 Hybrid kan Toyota natuurlijk niet achterblijven, ook al voelen de Japanners zich – logischerwijs – de underdog. Volstrekt onnodig, want Toyota heeft meermaals bewezen het gevecht met de weliswaar topfavorieten uit Duitsland prima aan te kunnen. Tijdens de komende editie van de 24 Uren van Le Mans misschien wel meer dan ooit. Want in tegenstelling tot Audi en Porsche heeft Toyota een gloednieuwe LMP1-racer.

Alvast goed ingelopen
Tijdens de ontwikkeling is vooral aandacht uitgegaan naar de monocoque en – natuurlijk – de aandrijflijn. Na ruim 22.000 testkilometers is gebleken dat de TS050 in staat is over de 1.000 pk op te wekken. De helft daarvan wordt gegeneerd door een 2.4 liter V6-twinturbo en de overige 500 pk door twee elektromotoren, eentje voor- en eentje achteraan.

Veel betere aerodynamica
Natuurlijk, net als de concurrentie, heeft Toyota ook sterk gekeken hoe het de aerodynamica kon verbeteren. En dat is gelukt, zeggen de Japanners. Drastisch, zelfs. Verder is er naar eigen zeggen serieus werk gemaakt van de positionering van aandrijfcomponenten, de ophanging (zodat bandenslijtage wordt beperkt) en de nieuwe livery. Zwart, wit en rood vormen nu de hoofdkleuren. Niet echt handig, maar wel fraai.

Twee team
Toyota Gazoo Racing, de officiële naam van het WEC-team van Toyota, zet twee auto's in met de racenummers #5 en #6. De line-up bestaat uit de coureurs Anthony Davidson en Sébastien Buemi, de wereldkampioenen van 2014, en Kazuki Nakajima. Zij besturen de TS050 met startnummer vijf. In auto nummer #6 is voormalig Formule 1-coureur Kamui Kobayashi niet langer test- en reserverijder maar toegevoegd aan de vaste line-up, tezamen met Stéphane Sarrazin en Mike Conway.

Gerelateerde artikelen

Toyota ook niet langer de grootste qua marktwaarde

Autonieuws
Toyota ook niet langer de grootste qua marktwaarde
> Artikel lezen

Toyota verrast en verbaast met nieuwe RAV4

Autonieuws
> Artikel lezen

Eerste blik op nieuwe Toyota Auris Touring Sports

Spyshots
> Artikel lezen

Prijskaartjes voor vernieuwde Toyota Aygo

Autonieuws
> Artikel lezen

Veramerikaanste Toyota Camry lost Avensis af

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.