Autonieuws

Lamborghini viert eeuwfeest met Centenario

Hoe vier je de honderdste verjaardag van de (wijlen) oprichter van Lamborghini? Met een uiterst exclusieve, ronduit spectaculaire sportwagen natuurlijk! Ontmoet de Lamborghini Centenario.

Op 28 april 1916 zag Ferruccio Lamborghini, zoon van Antonio en Evelina Lamborghini én tevens grondlegger van het gelijknamige concern, het levenslicht. Nu de jeugddroom van de boerenzoon bijna honderd jaar later is uitgegroeid tot één van de meest vooraanstaande sportwagenfabrikanten van de wereld is het logischerwijs tijd om even stil te staan bij deze gebeurtenis. De Italianen, niet vies van een beetje sentiment, haalden alles uit de kast en presenteren op de Autosalon van Genève deze beestachtige Centenario. Wat letterlijk eeuwfeest betekent in het Italiaans – zo makkelijk kan het zijn.

Baldadig exterieur
Zoals je verwacht bij een extravagante Lamborghini is de Centenario gebaseerd op een 'regulier' productiemodel, in dit geval de Aventador. Echter konden de ontwerpers opnieuw aan de slag om het model nog exclusiever en woester te laten ogen. Het resultaat is een uiterst baldadige verschijning, maar of het ook daadwerkelijk een tijdloze schoonheid is? Wij zijn er nog niet over uit.

V12-feestbeest
Ook wat betreft de aandrijflijn zijn er geen verrassingen. De op de Aventator gestoelde Centenario is uitgerust met de machtige 6.5 liter V12 krachtbron die van zichzelf al een behoorlijk feestbeest is. Voor de gelegenheid werd de 700 pk sterke twaalfcilinder gekieteld naar maar liefst 770 pk – net wat meer dan de 750 stuks van de Aventador LP750-4 SV. De specificaties liggen zodoende ook op gelijk niveau; nul naar honderd in slechts 2,8 seconden en een topsnelheid van boven de 350 km/h. Er zijn genoeg vliegtuigen die het niet halen en bovendien is het hiermee de krachtigste Lamborghini ooit.

Gelimiteerde oplage
Lamborghini bouwt slechts 40 exemplaren van de Centenario, 20 coupés en 20 roadsters. En ja, ze zijn allemaal reeds verkocht aan liefhebbers en verzamelaars over de hele wereld. Die telden er elk 1,75 miljoen euro voor neer. Exclusief belastingen welteverstaan.

Gerelateerde artikelen

China heeft z'n eigen Lamborghini Urus

Autonieuws
> Artikel lezen

Grande finale Lamborghini Aventador in aantocht

Spyshots
Grande finale Lamborghini Aventador in aantocht?
> Artikel lezen

Taart met extra slagroom bij Lamborghini

Autonieuws
Taart met extra slagroom bij Lamborghini
> Artikel lezen

Goud voor oud: Novitec Lamborghini Aventador S

Tuning & styling
> Artikel lezen

Voel je een beter mens door de pauselijke Lamborghini Huracan te kopen

Autonieuws
> Artikel lezen

Lamborghini 'Huracam' is 's werelds snelste filmauto

Autonieuws
Lamborghini 'Huracam' is 's werelds snelste filmauto
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.