Autonieuws

De snelste van de drie: Abarth 124 Spider

Zo heb je amper keuze voor een compacte roadster en zo heb je er binnen een jaar tijd drie bij. En dan ook nog een drie waarbij de verschillen klein zijn. Na de gloednieuwe Mazda MX-5 en Fiat 124 Spider is hier die nummer drie: de Abarth 124 Spider. Wat hem uniek maakt? Het is de sportiefste van het stel, maar of hij Abarth-waardig is?

Update 26 april 2016 - Deze zomer gaat helaas aan de Abarth 124 Spider voorbij, maar vanaf oktober is het dan wel raak: dan staat de vlotte zonaanbidder van Japans-Italiaanse makelij bij de dealer. Hebben? Dan gata je dat minstens € 45.495,- kosten.

Mazda MX-5 genen
De Mazda MX-5 en de Fiat 124 Spider hebben volgens eigen zeggen maar 30 procent van hun onderdelen gemeen. Dat maakt de 124 Spider nog meer anders dan bijvoorbeeld een Golf ten opzichte van een Leon. En als we de Italianen mogen geloven is het daarmee dan toch ook echt een eigen product.

De snelste van het stel
Het verschil tussen de 124 Spider van Fiat en van Abarth is een stuk kleiner. Logisch, de Abarth-versies zijn immers snellere versies van hun Fiat-stalgenoten. Het belangrijkste verschil wordt daarbij gemaakt door de motor. In de Abarth wordt de 170 pk sterke versie van de 1.4 Turbo geleverd, terwijl de Fiat-versie het met 140 pk moet stellen. Mazda hangt daar wat omheen met een 131 en 160 pk sterke viercilinder (zonder turbo's). En dat maakt de Abarth tot de sterkste maar ook snelste van het stel. In 6,8 seconden legt hij de sprint naar 100 km/h af, wat een halve seconde sneller is dan de sterkste MX-5. Leuk, maar het is nu niet bepaald hosanna. Wij hadden van Abarth toch minimaal 200 pk verwacht.

Record Monza-uitlaatsysteem
Abarth spreekt van een sensationele geluidservaring dankzij het speciale Record Monza-uitlaatsysteem. Daarnaast zijn er speciale Bilstein-dempers gemonteerd, zijn de antiroll-bars stijver dan bij de Fiat-versie en komen de remmen van Brembo. Naast een handgeschakelde zesbak is er bovendien ook een Sequenziale Sportivo-automaat.

Forgiato Grey
Voor de Abarth-look zijn de voor- en achterbumper net even sportiever van vorm, werden speciale 17 inch lichtmetalen wielen gemonteerd en zijn zowel de rand om de voorruit alsook de rollbars uitgevoerd in Forgiato Grey. Over kleuren gesproken: de Italianen leveren de 124 Spider in wit, rood, blauw, grijs en zwart met daarbij uiteraard de nodige striping voor eveneens die typische Abarth-uitstraling.

Gerelateerde artikelen

Afneembare hardtop voor Abarth 124 GT

Autonieuws
Afneembare hardtop voor Abarth 124 GT
> Artikel lezen

Fiat houdt je smoorverliefd op de 500

Autonieuws
Fiat laat je verliefd blijven op de 500
> Artikel lezen

Abarth gaat rallyrijden met 124 Spider

Autonieuws
Abarth gaat racen met 124 Spider
> Artikel lezen

Afneembare hardtop voor Abarth 124 GT

Autonieuws
Afneembare hardtop voor Abarth 124 GT
> Artikel lezen

Knettergek: 404 pk in een Fiat 500

Tuning & styling
> Artikel lezen

Zo de knetter! Giannini stopt Fiatje liefst 350 pk toe

Tuning & styling
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.