Autonieuws

Ferrari Enzo van schroot naar fortuin

Automerken die op een voetstuk staan weten hoe ze hun exclusieve auto's moeten koesteren. Neem Ferrari. En geef de Italianen eens ongelijk, want het maakte slechts 400 Enzo's. Zelfs een ogenschijnlijk afgeschreven exemplaar is dan het restaureren waard.

Vanwaar dit pleidooi? Wel, in februari 2006 vloog deze Ferrari Enzo (met chassisnummer 135564) met meer dan 250 km/h tegen een telefoonpaal. Motor, versnellingsbak, achteras, wielen en allerhande koetswerkdelen lagen in een gebied verspreid, zoals na een vliegtuigcrash. Niet eens de helft van de oorspronkelijk 4,7 meter lange Enzo was nog intact. Een schroothoop en wonder tegelijkertijd. Namelijk iedereen overleefde de crash; de met carbon versterkte monocoque had zijn werk goed gedaan.

Tien jaar werk
Maar de Italianen wilde dit exemplaar niet laten gaan. De Ferrari Technical Assistance Service werd erbij geroepen om de zwaar gehavende Enzo terug te halen naar Maranello. En stukje voor de stukje bouwden de technici de 660 pk sterke exoot weer op. Met succes, want bijna tien jaar later werd de Enzo die ooit aan gruzelementen lag, begin deze maand geveild in Parijs. De richtprijs lag tussen de € 1,5 en 2 miljoen. Uiteindelijk werden het € 1.568.000.

Praktisch nieuw
Helemaal zoals 'ie was is de gerestaureerde Enzo overigens niet. In plaats van het oorspronkelijke 'Rosso Corsa' werd de koets zwart gelakt. De sportstoelen mochten dan weer wel rood blijven. Satellietnavigatie, achteruitrijcamera en een Bose-audiosysteem behoren zoal tot de luxe en op de teller staan momenteel zo'n 2.500 kilometer. Eigenlijk kun je dus spreken van een gloednieuwe Ferrari Enzo.

Gerelateerde artikelen

Ferrari’s 3.9 V8-biturbo beste moment van ’t moment

Autonieuws
> Artikel lezen

Iemand heeft € 60 miljoen voor een Ferrari betaald

Autonieuws
> Artikel lezen

Ferrari-ontwerper heeft z'n eerste Kode57 Enji al verkocht

Autonieuws
> Artikel lezen

Ferrari Enzo door Novitec Rosso

Tuning & styling
Ferrari Enzo door Novitec Rosso
> Artikel lezen

Opvolger Ferrari Enzo krijgt V12-hybride

Autonieuws
Opvolger Ferrari Enzo krijgt V12-hybride
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.