Autonieuws

Vervangen camera's de autospiegels?

Bij conceptcars is het al gemeengoed geworden: spiegels die vervangen worden door camera's. Het is goed voor de aerodynamica, maar bovendien een fraai gezicht. Maar dat is niet alles, de digitale autospiegel heeft talloze andere voordelen.

Je hebt van die noviteiten waarvan je langzaam maar zeker weet dat ze in productiemodellen doorgevoerd gaan worden. De digitale spiegel is daar zo'n voorbeeld van. Al jaren zien wij op beurzen de meest gelikte conceptcars staan met slanke en prachtig ontworpen spiegels. En dan weet je één ding zeker: die gaan bij het productiemodel vervangen worden door conventionele exemplaren.
“In de i8 Mirrorless hebben drie camera's de functie van de spiegels overgenomen.”

Langzaam aan verandert dat beeld echter. Audi introduceerde de digitale binnenspiegel op haar Le Mans-bolide, Nissan nam het al in serieproductie en ook Cadillac heeft de introductie ervan reeds aangekondigd. Bovendien maakten we in de praktijk al kennis met het fenomeen in de Volkswagen XL1. BMW gaat nu nog een stap verder met de presentatie van haar 'i8 Mirroless concept'. En die heeft helemaal geen conventionele spiegels meer. Toekomstmuziek? Als we BMW mogen geloven niet.

De voordelen van digitale autospiegels
In de i8 Mirrorless hebben drie camera's de functie van de spiegels overgenomen. Op de plaatsen waar normaal gesproken de buitenspiegels zitten hebben twee camera's die waarnemende taak overgenomen. Een derde camera is gemonteerd boven de achterruit. Samen kunnen ze een volledig beeld genereren van wat er achter je gebeurt. Dat wordt getoond op een 30 cm brede en 7,5 cm hoge binnenspiegel, ongeveer dubbel zo groot als een normale spiegel.

Behalve het veel grotere beeld en het ontbreken van een dode hoek kunnen in de digitale spiegel ook waarschuwingen gegeven worden. Stel dat een achterligger met de lichten knippert of heel snel nadert dan kan een oranje driehoekje oplichten dat er 'gevaar' is. Tot slot laat BMW weten dat ze de camera's ook kunnen laten draaien. Stel je slaat rechtsaf (wat duidelijk is aan de hand van je richtingaanwijzer en stuuruitslag), dan kan de camera meer naar rechts draaien voor een beter beeld.
“Toekomstmuziek? Als we BMW mogen geloven niet.”

Productie?
BMW geeft zelf de hint dat dit systeem ook daadwerkelijk toegepast kan gaan worden op productiemodellen. Dit in tegenstelling tot eerder getoonde systemen aldus de fabrikant. Zou de digitale spiegel daarmee definitief zijn intrede gaan maken?

Gerelateerde artikelen

Een zomers weekend in met de BMW i8 Roadster

Autonieuws
> Artikel lezen

Digitale binnenspiegel debuteert op Audi R8 e-tron

Autonieuws
Digitale binnenspiegel debuteert op Audi R8 e-tron
> Artikel lezen

Nissan presenteert digitale binnenspiegel voor productiemodellen

Autonieuws
Nissan presenteert digitale binnenspiegel voor productiemodellen
> Artikel lezen

Ford: ‘navigerende binnenspiegel’

Autonieuws
Ford: ‘navigerende binnenspiegel’
> Artikel lezen

Cadillac streamt beeld naar je binnenspiegel

Automultimedia
Cadillac streamt beeld naar je binnenspiegel
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.