Autonieuws

Deze Citroën 2CV is afgehamerd op anderhalve ton

Met € 10.000,- kom je al een héél eind als je op zoek bent naar een 'Deux Chevaux'. Maar het lijdend voorwerp in dit artikel is niet zomaar een exemplaar. Het gaat hier om een Citroën 2CV Sahara. Slechts 694 stuks zijn er daarvan gebouwd en omdat deze in mint conditie verkeert, gaat 'ie van de hand voor een geldsom waarvoor je ook een gloednieuwe Porsche 911 kan kopen. Een fully loaded Carrera 4S zelfs, als de veiling een beetje gunstig uitpakt voor de verkoper.

Update 8 februari 2016 - Nadat veilinghuis Artcurial Motorcars deze puntgave Citroën 2CV eind november aankondigde, ging het hard met de animo. Het is dan ook niet zomaar een 'Eend', zoals hieronder valt te lezen, en het bedrag dat iemand er voor neer wilde tellen voldoet dan ook aan de verwachting. Liefst € 145.000,- had de hoogste bieder ervoor over. Exclusief veilingkosten.

Zeldzaam
De veilingmeester schat de waarde van deze begin 1961 gebouwde 2CV Sahara op een bedrag tussen de € 130.000 en € 170.000,-. Deze schatting is gebaseerd op een in 2012 verkochte Sahara die voor € 110.000,- werd afgehamerd. Maar daar moest nog het één en ander aan gesleuteld worden om 'm in mint conditie te krijgen en dit vuilniszakken-grijze exemplaar is dat al. De zeldzaamheid doet de rest. Al doet de bijzondere techniek ook een duit in het (diepe) zakje.

Twee motoren
Op zich is het al bijzonder dat de 2CV Sahara over vierwielaandrijving beschikt. Maar dat is een zaak waar de amper 425 cc grote luchtgekoelde boxermotor met 12 pk en 27 Nm écht niet toe in staat was. En daarom heeft de Sahara achterin nog eens exact dezelfde motor zitten.

Alles dubbel
De Sahara heeft eigenlijk alles dubbel. Hij heeft twee contactsleutels, twee benzinetanken (onder de voorzetels, apart te vullen via een tankdop in een uitsparing in de deuren) en zelfs twee versnellingsbakken met vier versnellingen. Je bedient ze wel beiden via dezelfde pook.

Een standaard 2CV weegt 540 kilogram en deze vierwielaangedreven terreinkampioen weegt slechts 200 kilogram meer. Je kan zelf kiezen of je één dan wel beide motoren gebruikt, want meteen ook wil zeggen dat je kan opteren voor voor- vier- of achterwielaandrijving.

Gerelateerde artikelen

Citroen C4 Aircross mogelijk te koop bij AliExpress

Autonieuws
> Artikel lezen

Nieuwe Citroën Berlingo leeft op grotere voet

Autonieuws
> Artikel lezen

Citroën: 'Geprijsde C4 Cactus vervangt ook C4'

Autonieuws
> Artikel lezen

Wegdromen bij de 1.360 pk sterke DS X E-tense

Autonieuws
> Artikel lezen

Citroën stelt C5 Aircross voor Europa voor

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.