Autonieuws

DMC-12

Delorean is een merk wat niet veel mensen iets zal zeggen. Vertellen wij u erbij dat het een hoofdrol speler was in ´back to the future´, dan wordt het wel wat makkelijker.

De geschiedenis van het merk is begint wanneer John Zachary Delorean zijn baan bij General Motors opgeeft om zijn droom na te streven. Zijn droom was namelijk het bouwen van een extreme sportwagen. Na lang zoeken vond Delorean de plaats voor zijn fabriek. Iets buiten Belfast, Noord-Ierland, werd in 18 maanden een hypermoderne fabriek gebouwd. De DMC-12 was een feit. Door allerlei omstandigheden wordt het merk financieel een ramp. In 1983 lopen de laatste Delorean´s van de band. Uiteindelijk zijn er ruim 8600 van gemaakt, waar onder er nog zo´n 100 van in Nederland vertoeven.
 
Giorgetto Giugiaro
Het roestvrij staal van de buitenkant blink je tegemoet. De auto ziet er lekker dik uit. De aparte vormgeving heeft de Delorean gekregen door de hand van meesterontwerper Giorgetto Giugiaro. Vooral de Amerikanen bleken het erg te waarderen. In een oud Amerikaans automagazine scoorde de Delorean voor zijn ´sex appeal´ een 22 (op de schaal van 25). Zijn directe concurrenten zoals de Porsche 911SC en de Corvette scoorden respectievelijk slechts 15 en 8 punten. Het bijzondere aan de wagen is natuurlijk zijn vleugeldeuren. De deuren gaan echt al vleugels omhoog en niet zoals de Lamborghini deuren schuin naar voren en naar boven. De deuren zorgen voor heel wat bekijks, maar tegelijkertijd voor makkelijke instap dan bij andere lage sportwagens.
 
PRV-motor
De motor van de Delorean ligt helemaal achterin net als bij de Porsche 911. Dit zorgt voor een balans van 35% voor en 65% achter. Om deze onbalans op te lossen monteerde DeLorean achter grotere banden en velgen dan voor. Maar deze rare gewichtverdeling had ook nog een voordeel, want het maakt stuurbekrachtiging overbodig. De motor komt Peugeot, Renault en Volvo. De PRV motor is een 2.8 liter V6 motor met slechts 130 pk. Met deze motor accelereert de sportauto is 10,5 seconden naar de 100 km/u en heeft de wagen een topsnelheid van 200 km/u. Het weggedrag van de sportwagen is niet geweldig, al hoewel het voor begin jaren 80 natuurlijk niet slecht te noemen is.
 
Amerikaanse cruiser
Al met al is de Delorean een klassieker in spe. Een auto die je probeert te verleiden met zijn gewaagde uiterlijk en zijn opmerkelijke vleugeldeuren. Maar die zich rijdend niet tot sportwagen ontpopt. Meer tot een Amerikaanse cruiser, iets waar hij heel goed in is. Lekker van het ene terras naar het andere terras.

Gerelateerde artikelen

Aanschouw de Singer Porsche 911 DLS en kwijl

Autonieuws
> Artikel lezen

Toyota Supra ook op Goodwood nog altijd in een velletje

Autonieuws
Toyota Supra ook op Goodwood nog altijd in een velletje
> Artikel lezen

Weg belastingvoordeel na 200.000ste Tesla

Autonieuws
> Artikel lezen

BN’ers die zo lekker gewoon zijn gebleven met hun auto

Autonieuws
BN’ers die zo lekker gewoon zijn gebleven met hun auto
> Artikel lezen

Maserati versterkt zich met Levante GTS

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.