Autonieuws

Ongelukken beperken? Koop niet deze auto’s

Redactie30 oktober 2015

Met statistieken van Rijkswaterstaat onder de arm heeft NU.nl onderzoek gedaan naar de automerken die de grootste brokkenmakers rijden. Maar ook welke lakkleur het vaakst betrokken is bij een ongeval. Die is verrassend kunnen we je alvast verklappen. Net als veel andere weetjes die zijn vergaard over het wel en wee omtrent verkeersongelukken in Nederland. Een overzicht.

Honda-rijders blijken de grootste brokkenpiloten te zijn van alle actieve automerken in Nederland. Per 1.000 auto’s van dat merk raakte vorig jaar 7,1 eigenaren betrokken bij een ongeval. Maar ook Mercedes- en Volkswagen-rijders rijden bovengemiddeld vaak schade.

1

De automobilisten die in 2014 het minst vaak kampten met een deuk in hun auto en ego zijn Alfisten. Hun score is 3,3 op de 1.000. Relatief veilig rijden ook Subaru- en Lancia-eigenaren, en zij die een Nissan en Skoda bezitten.

2

We gaan het hier nu niet hebben over het effect van flitsen op snelwegen. Feit is dat wegen waar maximaal 60 km/h is toegestaan het gevaarlijkst zijn. Hierop vallen de meeste verkeersslachtoffers, zowel dodelijk als minder ernstig.

3

Wie denkt dat een opvallende lakkleur helpt tegen ongevallen heeft het mis. Nederland telt bijna 21.000 oranje auto’s en toch kregen er 127 te maken met een ongeval. Dat komt neer op 6,14 ongelukken per 1.000 auto’s, het meest van alle kleuren. Niettemin scoren witte (4,7) en zwarte (4,0) ook niet al te best.

4

Op 60 km/h-wegen vallen dan het vaakst slachtoffers, op 50 km/h-wegen is dat zo als het draait om absolute aantallen. Ongeveer 56,4 procent van alle ongevallen met slachtoffers vallen daar. De meeste ongelukken met een fatale afloop gebeuren ook op wegen met deze maximum snelheid.

5

Dat Italiaanse merken minder vaak betrokken zijn bij een ongeval heeft natuurlijk deels te maken met de hoeveel actieve auto’s uit dat land in Nederland. Er rijden hier nu eenmaal een stuk minder Alfa’s dan Volkswagens rond. Dat Duitse merk voert mede daarom de ongelukkenlijst aan als het om absolute aantallen gaat.

6

Deze kon je zien aankomen. De meeste ongelukken gebeuren in de spits. Tussen 17 en 18 uur om precies te zijn. Dinsdag tussen 3 en 4 uur is het rustigst. Echter tijdens de avond van die dag zijn er weer relatief veel brokken. Zondag, rustdag klopt enigszins.

7

Gerelateerde artikelen

Nieuwe BMW 8-serie Coupé lekt toch nog uit

Autonieuws
> Artikel lezen

Nieuwe BMW 8-serie officieel: dit moet je alvast weten

Autonieuws
> Artikel lezen

Aston Martin DBS Superleggera doet kiekeboe

Autonieuws
> Artikel lezen

Iets te trekken? Met deze auto's zit je goed

Autonieuws
Iets te trekken? Met deze auto's zit je goed
> Artikel lezen

Prijzen voor nieuwe Kia Ceed (Sportswagon)

Autonieuws
Prijzen voor nieuwe Kia Ceed (Sportswagon)
> Artikel lezen