Autonieuws

Meer details over de Honda Clarity

Het beestje heeft een naam gekregen: Honda's eerste waterstofauto is Clarity genaamd. Tezamen met het bekendmaken van zijn naam heeft Honda ons tevens een aantal details meegedeeld, waaronder het feit dat de Clarity vanaf 2016 op de markt komt. Ook in Europa.

Honda, Toyota en BMW staan bekend als de pioniers op het gebied van waterstof. Nadat Toyota de Mirai al presenteerde geeft Honda nu ook blijk van haar ambities op dit gebied en presenteert het tijdens de Tokyo Motor Show 2015 de productieversie van haar waterstofauto.

Compacte techniek
De Japanners zijn bijzonder trots op de compacte afmetingen van de techniek. Zowel de brandstofcel alsook de elektromotor zijn onder de motorkap weggewerkt en nemen volgens Honda niet meer ruimte in dan een V6-motor. Daardoor kon de interieurruimte volledig beschikbaar blijven voor de inzittenden.

In 3 minuten volgetankt
De krachtbron is 177 pk sterk en belooft volgens Honda een zeer soepele en snelle acceleratie. Hoe zich dat vertaalt in concrete cijfers? Geen idee. Gokken kunnen we het ook niet want behalve het vermogen geeft Honda niets vrij over bijvoorbeeld het gewicht of de afmetingen van de auto. Wel weten we dat je op een volle tank zo'n 700 km ver moet komen. En het mooie van waterstof is dat je dit, mits er tankstations beschikbaar zijn, 'gewoon' kunt tanken. In 3 minuten tijd heb je een volle tank en kun je weer op pad.

Ook voor Europa
Vanaf medio 2016 zal de Honda Clarity ook daadwerkelijk in Europa te koop zijn. Tenminste, in een gelimiteerde oplage. Voorlopig zal de auto enkel deel uitmaken van het HyFIVE-consortium waaraan BMW, Daimler, Hyundai en Toyota ook deelnemen. Deze vijf partijen zullen samen talloze auto's inzetten om op grote schaal in de praktijk te gaan testen met waterstof. En de noodzakelijke lobby uit te gaan voeren om tankstations te bouwen. Want voorlopig is dat nog het belangrijkste probleem. Het kip-ei-verhaal is door de autofabrikanten inmiddels gebroken, nu is het aan de tankstations om een stap te zetten.

Gerelateerde artikelen

Design nieuwe Honda Insight radicaal anders

Autonieuws
> Artikel lezen

Snik! Honda S2000 blijft dood en begraven

Autonieuws
Snik! Honda S2000 blijft dood en begraven
> Artikel lezen

Honda Urban EV verkozen tot beste conceptcar

Autonieuws
Honda Urban EV verkozen tot beste conceptcar
> Artikel lezen

Productieversie van Honda's waterstofauto (FCV)

Autonieuws
Productieversie van Honda's waterstofauto (FCV)
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.