Stadsgenoot: Peugeot 107

De Peugeot 107 is de opvolger van de 106 en het resultaat van een samenwerking tussen Toyota en PSA Peugeot Citroen. De Aygo en C1 waren al leverbaar, de 107 staat nu ook bij de dealers en Peugeot maakt de prijzen bekend.

Uitgangspunten voor het ontwerp van de 107 waren het gebruik van bestaande motoren; daarnaast moesten de voorruit en de voorportieren van de nieuweling voor alle drie de merken gelijk zijn. Ondanks dat is het Centre de Style Peugeot erin geslaagd de auto een kenmerkende Peugeot-front mee te geven. Aan de voorzijde heeft de 107 de familietrekken die we kennen van de jongste Peugeots. De brede luchtinlaat lacht je toe en samen met ronde en bolle vormen van de verdoorgetrokken koplampen en de korte motorkap heeft de auto een guitig uiterlijk. Elk achterlicht loopt langs de geheel glazen achterklep vanaf de dakrand door tot aan de bumper.
 
Gemakkelijk handelbaar
Peugeot mikt met de 107 duidelijk op de stadsbewoner. Het is volgens de fabrikant het ‘favoriete speelterrein van de 107’. Dankzij de compacte buitenmaten is de 107 gemakkelijk te handelen en is er snel een parkeerplekje te vinden. De 107 is met zijn 3,43 m lengte maar liefst 25 cm korter dan zijn voorganger de 106. Zijn breedte is 1,63 m en de hoogte meet 1,47. Doordat de wielen op de hoen van de carrosserie staan heb je een relatief grote wielbasis van 2,34 m.
Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

 
Ruimte voor vier personen
Volgens Peugeot moet er, met name in de 5-deurs uitvoering, plaats zijn voor vier personen. Op vakantie gaan met de 107 zal een probleem worden, de bagageruimte is namelijk slechts 139 liter groot. Toch meer ruimte nodig? Dan kan de bank in ongelijke delen worden neergeklapt. In het interieur is nog wel de nodige ruimte voor wat spulletjes. In het dashboard zijn vier vakken te vinden. De grootste met een inhoud van maar liefst 9,1 l is voor de passagiersstoel te vinden. Links van het stuur beschikt de bestuurder over 3,8 l bergruimte. Het vak in de middenconsole heeft een 12 V-aansluiting die ook gebruikt kan worden voor een aansteker. Daarnaast heeft de console nog een vak van 1,9 l, twee uitsparingen voor bekers en gleuven voor muntjes. In de portierpanelen is ruimte voor wegenkaarten.
 
Veiligheid
Alle uitvoeringen van de 107 hebben standaard een Bosch ABS met EBD (elektronische remkrachtverdeling) en CSC (Cornering Stability Control). Dat laatste maakt het remmen in een bocht veel stabieler door slim gebruik te maken van de mogelijkheden van het ABS. ESP is als optie leverbaar. Elektrisch geregelde stuurbekrachtiging is standaard en de draaicirkel bedraagt slechts 9,5 meter. Dat er ook aan de veiligheid goed is gedacht blijkt uit de vier sterren score die de 107 haalde bij de Euro NCAP proeven.
 
Twee motoren
Er is keuze uit twee motoren die vooral gericht zijn op het gebruik in stadsverkeer. Verwacht dan ook geen sportieve prestaties. De eerste is een benzinemotor die is ontwikkeld door Toyota. De 1.0 liter 3-cilinder levert een vermogen van 68 pk en een koppel van 93 Nm. De motor is standaard gekoppeld aan een handgeschakelde vijfbak. Naar wens kan de benzinemotor worden geleverd met een elektronisch geregelde vijfbak, genaamd 2Tronic. Schakelen en koppelen gaat hierbij automatisch maar schakelen kan desgewenst ook handmatig worden gedaan. De tweede motor, een diesel, is ontwikkeld door PSA Peugeot Citroen. De 1.4 HDi ontwikkelt een vermogen van 54 pk en een koppel van130 Nm (bij 1.750 toeren per minuut). Het verbruik van slechts 4,1 liter op 100 km spreekt behoorlijk in zijn voordeel. De benzinemotor neemt genoegen met 4,6 liter op 100 km.
 
Interieur
Het ronde instrumentenpaneel staat op de verstelbare stuurkolom en is daardoor altijd optimaal afleesbaar. De snelheidsmeter heeft grote cijfers langs de rand van de klok; centraal zijn de controlelampjes gegroepeerd. Aan de rechterkant toont een LCD-schermpje de kilometerstand, de tankinhoud en, bij een 2-Tronic, de schakelstand van de versnellingsbak. De middenconsole is gemaakt van lichtdoorlatend materiaal waarachter een oranje lampje is gemonteerd. Dat geeft vooral ’s avonds een mooi effect. Een kleine ronde toerenteller is als optie bij de XS te leveren. Die teller staat linksboven het instrumentenpaneel. De radio/CD-speler, die standaard gemonteerd is, biedt de mogelijkheid om een MP3-speler aan te sluiten.
 
Leveringsgamma: twee versies, twee uitvoeringen
Het 107-aanbod is eenvoudig en duidelijk: keuze uit 3 of 5 deuren, keuze uit 2 uitvoeringen en keuze uit 2 motoren. De XR is de basisuitvoering en is voorzien van frontairbags, ABS, stuurbekrachtiging, in hoogte verstelbaar stuur en bumpers in kleur van de carrosserie. Elektrische ramen, spiegels en centrale vergrendeling op afstand ontbreken. Op de XS zien we deze zaken wel terug. Verder is de XS ook voorzien van een in delen neerklapbare achterbank en in kleur van de carrosserie gespoten spiegelkappen en portiergrepen.
 
Prijzen en levering
De 3-deurs XR 1.0 5-bak gaat in Nederland € 9.840 kosten. De XS komt met dezelfde motorisatie op € 10.690,-. Op deze versie is de 2Tronic versnellingsbak leverbaar voor € 700 extra. Voor de 5-deurs versies geldt een meerprijs van € 350. De Peugeot 107 zal tegen het eind van dit jaar op de markt geïntroduceerd worden. Voorlopig wordt alleen de benzineversie geleverd; de diesel wordt in de tweede helft van 2006 verwacht. De Nederlandse prijzen voor de diesel zijn nog niet bekend.
Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties