Autonieuws

Best Global Brands

Dit zijn de rijkste autobouwers, puur op merkwaarde

Ieder jaar stelt het Amerikaanse Interbank een lijst van de 100 meest waardevolle mondiale merken op onder de noemer ‘Best Global Brands’. En automerken zijn daaronder goed vertegenwoordigd. Dit zijn de ‘duurste’ 14 automerken per 2015.

Toyota
N01

Toyota

Goed voor een merkwaarde van 49 miljard, een plus van 16% ten opzichte van 2014. Hiermee is Toyota het enige automerk dat in de top-10 van deze prestigieuze lijst valt.

BMW
N02

BMW

BMW kan rekenen op een merkwaarde van 37,2 miljard, een toename van 9%. Dat verdient een tweede stek onder de automerken en een elfde plaats in de 100 Best Global Brands.

Mercedes-Benz
N03

Mercedes-Benz

Mercedes-Benz heeft haar plaats als tweede grootste premium automerk weliswaar moeten afstaan aan Audi, in deze lijst torent het nog altijd hoog boven de concurrentie uit Ingolstadt uit. Dankzij een merkwaarde van 36,7 miljard.

Honda
N04

Honda

In Europa behoort Honda niet tot de grotere spelers. Dat dit globaal bezien heel anders ligt is te danken aan een merkwaarde van 22,9 miljard, volgens Interbrand.

Volkswagen
N05

Volkswagen

's Werelds grootste autobouwer in spe is maar een 'kleintje' qua merkwaarde. Al is 12,5 miljard evengoed ontiegelijk veel geld. Tevens opmerkelijk: Volkswagen is de enige in deze lijst dat haar merkwaarde zag afnemen, met 9%. Dieselgate?

Ford
N06

Ford

Ford heeft zich na de intens zware periode enkele jaren geleden fantastisch herpakt. En dat zie je terug in de gestegen merkwaarde. Die bedraagt nu 11,5 miljard dollar.

Hyundai
N07

Hyundai

Mocht je de Zuid-Koreaanse automerken nog altijd niet serieus nemen, wellicht overtuigt een zevende stek in de categorie automotive je. Overall staat Hyundai met een merkwaarde van 11,3 miljard op de 39ste plaats in de 2015 Best Global Brands.

Audi
N08

Audi

Audi heeft goed geboerd de laatste tijd. Het resultaat daarvan is een hedendaagse merkwaarde van 10,3 miljard, een plus van 5% ten opzichte van een jaar geleden.

Nissan
N09

Nissan

Met kop en schouders het sterkst gestegen automerk qua merkwaarde. Liefst 19% mag Nissan bijschrijven, in totaal goed voor een merkwaarde van 9 miljard en een knappe negende plaats in deze lijst. Overall nemen de Japanners de 49ste plaats van de 100 bedrijven in.

Porsche
N10

Porsche

Porsche is na Ferrari misschien wel 's werelds beroemdste automerk. Maar dat uit zich niet direct in een imponerende merkwaarde (Ferrari mist zelfs in deze lijst). Meer dan 8 miljard dollar en een tiende plaats zit er niet in, volgens Interbrand.

Kia
N11

Kia

Onder autokenners mag Kia dan op gelijk niveau staan met Hyundai, qua merkwaarde moet het bedrijf het met de helft doen van haar zustermerk. Volgens Interbrand is de naam Kia 5,6 miljard waard.

Chevrolet
N12

Chevrolet

Chevrolet vertrekt eind 2015 uit Europa. Maar aan de andere kant van de oceaan en globaal staat het nog steeds hoog aangeschreven. Het levert een merkwaarde van 5,1 miljard op.

Land Rover
N13

Land Rover

We hebben Land Rover zien groeien onder het bewind van Tata Motors en dat werpt zijn vruchten af qua merkwaarde. Het Britse offroad-merk is heden zomaar eventjes ruim 5 miljard waard, een plus van 14%.

MINI
N14

MINI

Nieuw in de 100 Best Global Brands is MINI. Overall komt het binnen op de twee na laatste plaats, maar onder de automerken noteert het een knappe 15de stek. Dankzij een gestegen merkwaarde naar 4,2 miljard.

Gerelateerde artikelen

Prijzen voor nieuwe Kia Ceed (Sportswagon)

Autonieuws
Prijzen voor nieuwe Kia Ceed (Sportswagon)
> Artikel lezen

Nieuwe BMW 8-serie officieel: dit moet je alvast weten

Autonieuws
> Artikel lezen

Aston Martin DBS Superleggera doet kiekeboe

Autonieuws
> Artikel lezen

Bentley gaat voor Pikes Peak-record met Bentayga

Autonieuws
Bentley gaat voor Pikes Peak-record met Bentayga
> Artikel lezen

Pikes Peak Hill Climb: wat is dat nu precies?

Autonieuws
Pikes Peak Hill Climb: wat is dat nu precies?
> Artikel lezen