Autonieuws

Hoe armer het land, hoe dodelijker het verkeer

Dat het aantal voertuigen in de wereld blijft toenemen mag geen verrassing heten. Gelukkig stijgt het aantal verkeersdoden niet mee. Maar dalen doet het ook niet volgens de VN. En constant is te hoog. Bovendien, opmerkelijk is dat de kloof tussen rijke en arme landen op gebied van verkeersveiligheid ook groeit. Dat blijkt uit een studie die de World Health Organization (WHO) dat in Genève werd gepresenteerd.

Wereldwijd mag het aantal verkeersdoden per jaar dan niet toenemen, sinds 2007 sterven er globaal gezien nog altijd ongeveer 1,25 miljoen mensen per jaar in een verkeersongeval. Een immens aantal en ongeveer 90 procent hiervan valt volgens de WHO in landen met een laag gemiddeld tot gemiddeld inkomen. Een schrijnende situatie vindt de VN. Niet in de laatste plaats omdat er in de armere landen slechts 54 procent van alle voertuigen ter wereld rondrijden.

Arm versus rijk

Afrika blijft de regio met het hoogste percentage verkeersdoden, terwijl dat in Europa het laagste is. In Nederland bijvoorbeeld – met zo'n 8 miljoen auto's – stierven er in 2013 volgens de WHO 3,4 personen per 100.000 inwoners. Ter vergelijk: in het West-Afrikaanse Liberia waren dat er 33,7 en dat is gezien het aantal inwoners vijf keer zoveel doden, ook al kunnen er zich veel minder mensen een auto veroorloven.

Strenge regels helpen
Het meeste succes inzake verkeersveiligheid boeken de landen die, zo oordeelt de WHO, strenge verkeersregels handhaven en investeren in het verhogen van de veiligheid van wegen en voertuigen. Zo verplichten ondertussen al 105 landen het dragen van een veiligheidsgordel aan alle inzittenden. Daarnaast geldt er in 47 landen een maximumsnelheid van 50 km/h in steden. Promillegrenzen zijn er in 34 landen, verplicht helmgebruik voor motorrijders in 44. In 54 landen zijn er regels rond kinderzitjes.

'Door al deze maatregelen zouden vandaag de dag bijna een half miljard mensen beter beschermd zijn tegen verkeersongevallen dan een paar jaar geleden', aldus de voormalige burgemeester van New York Michael Bloomberg wiens mediabedrijf het onderzoek financieel heeft ondersteund. Maar er is nog veel werk aan de winkel. 'Ieder verlies van een mensenleven bij een verkeersongeval is een tragedie die had kunnen vermeden worden.'

Grote verschillen
Samen met Zweden (2,4 doden per 100.000 inwoners), Zwitserland (3,3) en Spanje (3,7) behoort Nederland tot de best scorende landen in Europa. België doet het met 6,7 doden per 100.000 inwoners, Duitsland noteert 4,3, Frankrijk 5,1 en Oostenrijk 5,4. Zelfs de Italianen, die te boek staan als roekeloze rijders, doet het redelijk met een score van 6,1. Griekenland schopt het tot 9,1 en Polen bungelt met 10,3 onderaan het Europese staartje. Maar in China is de situatie nog veel triester. Daar vielen er in 2013 statistisch gezien 18,8 verkeersdoden op 100.000 inwoners. Tot slot de Verenigde Staten; daar komen bijna 11 mensen per honderdduizend inwoners om het leven per jaar.

Gerelateerde artikelen

Nieuwe BMW 8-serie officieel: dit moet je alvast weten

Autonieuws
> Artikel lezen

Iets te trekken? Met deze auto's zit je goed

Autonieuws
Iets te trekken? Met deze auto's zit je goed
> Artikel lezen

Aston Martin DBS Superleggera doet kiekeboe

Autonieuws
> Artikel lezen

Nieuwe BMW 8-serie Coupé lekt toch nog uit

Autonieuws
> Artikel lezen

Prijzen voor nieuwe Kia Ceed (Sportswagon)

Autonieuws
Prijzen voor nieuwe Kia Ceed (Sportswagon)
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.