Autonieuws

#Crossovers #SUV's

De crossovers en SUV's die Frankfurt veroveren

16 september 2015

Mocht je ons vragen om de IAA 2015 in één simpele zin samen te vatten, dan zou deze luiden: SUV's veroveren Frankfurt. Nog nooit zagen wij zoveel gloednieuwe van dat type auto (crossovers inbegrepen) op de beursvloer van een mondiale autoshow staan als dit jaar in Frankfurt. Maar wat zijn nu de meest besproken nieuwkomers? Groot of klein, sportief of juist praktisch, toekomstmuziek of volgende maand al bij de dealer? Wij zetten vijf uiteenlopende SUV-primeurs op een rijtje.

1. Bentley Bentayga

1. Bentley Bentayga
Bentley Bentayga
Bentley Bentayga

Hoe kunnen we dit overzicht beter beginnen dan met de snelste SUV ooit. De Bentayga kwam, zag en overwon. Hoewel het eerste studiemodel nog niet kon bekoren, ligt het productiemodel veel minder gevoelig. Let vooral op de schitterende details, zoals het mechanische uurwerk of de picknickset ter waarde van 20.000 euro in de kofferbak. Oh ja, voordat we het vergeten; de Bentley is voorzien van een gloednieuwe W12 met 608 pk en haalt hiermee een top van 301 km/h. Bizar toch?

2. Volkswagen Tiguan

2. Volkswagen Tiguan
Volkswagen Tiguan
Volkswagen Tiguan

Plaats nummer twee is voor de meest veelbelovende SUV van het jaar. Keek Volkswagen met de eerste generatie Tiguan nog een beetje de kat uit de boom, met het tweede model laat het zien wat het kan. Een krachtige uitstraling, moderne technieken en – dankzij de GTE – een leasetopper in wording. Het jaar van Volkswagen kan opnieuw niet meer stuk.

3. Audi e-tron quattro concept

3. Audi e-tron quattro concept
Audi e-tron quattro concept
Audi e-tron quattro concept

Audi wil haar 'Voorsprong door techniek' etaleren met deze conceptcar. Niet alleen de vormgeving is haast revolutionair te noemen voor het merk uit Ingolstadt, maar vooral de techniek is compleet nieuw voor de Duitsers. De elektrische aandrijflijn is overigens zo goed als productierijp en moet in 2017 gewoon bij de Audi-dealer te bestellen zijn.

4. Jaguar F-Pace

4. Jaguar F-Pace
Jaguar F-Pace
Jaguar F-Pace

Het tweede Britse merk in dit lijstje is Jaguar die net als Bentley op de IAA haar eerste SUV ooit presenteert. Ook de F-Pace kende een behoorlijk lange aanloopperiode, maar oogt in het echt uitermate volwassen. Tezamen met de prachtige motoren uit de F-Type en de slimme systemen van concerngenoot Land Rover voorzien wij een succesvolle carrière voor de Brit.

5. Borgward BX 7

5. Borgward BX 7
Borgward BX 7
Borgward BX 7

Terug van weggeweest is het Duitse Borgward. Het merk presenteert op de IAA haar eerste wapenfeit en jawel, dat is een SUV! Voorlopig zal de BX 7 – zoals het model officieel heet – vooral in China moeten presteren waar de SUV's helemaal hot zijn. Vervolgens zullen andere opkomende markten worden betreden waarna we in 2017 Borgward ook op de Europese wegen verwachten.

Gerelateerde artikelen

Twee keer kijken naar gefacelifte Hyundai i20

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer fietsers dan automobilisten stierven in 2017

Autonieuws
Meer fietsers dan automobilisten stierven in 2018
> Artikel lezen

BMW X3 gaat elektrisch als Concept iX3

Autonieuws
BMW X3 gaat elektrisch als Concept iX3
> Artikel lezen

Officieel: Polestar 1 ís productierijpe Volvo Coupé Concept

Autonieuws
> Artikel lezen