Autonieuws

Droomt Hyundai van een Le Mans-optreden?

Wat Volkswagen heeft met GTI en Opel met OPC, wil Hyundai ook. Met het onlangs opgerichte N-sportlabel dat op de IAA Frankfurt in de schijnwerpers wordt gezet met een virtuele racer voor – hoe kan het anders – het computerspel Gran Turismo 6.

Dat het tonen van sportieve aspiraties een automerk veel goeds kan brengen is Hyundai niet ontgaan. Vandaar dat het bedrijf enkele jaren geleden in het gerespecteerde World Rally Championship (WRC) stapte. Daarin presenteert het niet onverdienstelijk en nu acht Hyundai het tijd om daar op de consumentenmarkt de vruchten van te plukken. Via Hyundai N, een een sportlabel dat zich wil meten met GTI, OPC en zelfs RS (van Audi).

Waarom N?
N klinkt en bekt een stuk minder lekker dan de sportlabel van de concurrentie maar Hyundai heeft er een goede reden voor. N refereert namelijk naar 'Born in Namyang, honed at the Nürburgring'. Op die eerste plek staat het Koreaanse R&D-centrum van Hyundai en op die andere, aan de rand van de Groene Hel, is de belangrijkste testfaciliteit gevestigd. Beide beginnend met de letter N dus.

N 2025 Vision GT
Terug naar de N 2025 Vision GT die de introductie van Hyundai N moet onderstrepen. Feitelijk is het een virtuele racer voor de Playstation-game Gran Turismo 6, maar het zou ook zomaar kunnen zijn dat Hyundai stilletjes hint naar (toekomstige) deelname in de 24 Uren van Le Mans. Wij zijn voor nu, want houden wel van een gezond gevecht tussen continenten. Nu is het immers vooral Duitsland wat de klok slaat tijdens die fameuze race.

Waterstof
Afijn, volgens Hyundai weegt de N 2025 Vision GT nog geen duizend kilo dankzij een monocoque van CFRP. De aandrijving komt van een waterstof-hybride-systeem dat liefst 871 pk opwekt. Waardes die in de buurt komen van de hedendaagse Le Mans uitdagers, zoals de Porsche 919 Hybrid en Audi R18 e-tron.
Het totaal aantal pk's is overigens een opgeteld systeemvermogen. Twee brandstofcellen voorzien van 670 pk terwijl er gedurende korte tijd nog eens 201 pk extra losgelaten kan worden door een tweede krachtcentrale dat bij het remmen is gerecupereerd. Dat gebeurt allemaal via elektromotoren die in de wielen zijn ingebouwd. In theorie, welteverstaan.

De N 2025 Vision GT is initieel een racer uit pixels maar Hyundai heeft er ook daadwerkelijk eentje van gebouwd. En die staat nog tot 27 september op de IAA Frankfurt.

Gerelateerde artikelen

Deze Hyundai i20 WRC knalt in 2017 over de bospaden

Autonieuws
Deze Hyundai i20 WRC knalt in 2017 over de bospaden
> Artikel lezen

Hyundai presenteert WRC-kanon voor 2016

Autonieuws
Hyundai presenteert WRC-kanon voor 2016
> Artikel lezen

Zoveel pk's levert de Hyundai i30 N

Autonieuws
Zoveel pk's levert de Hyundai i30 N
> Artikel lezen

Hyundai i20 krijgt stoere broer genaamd i20 Active

Autonieuws
Hyundai i20 Active
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.