Autonieuws

Nieuwe Opel Astra Sports Tourer ook al klaar

Opel wil zich laten gelden op de autotentoonstelling in Frankfurt, een thuiswedstrijd want niet ver van haar hoofdkwartier in Rüsselsheim. En daarom schittert niet alleen de nieuwe, vijfdeurs Astra op de IAA, maar debuteert er ook de nieuwe Astra Sports Tourer, de stationvariant.

Er lijkt een trend gaande. Volgde de stationvariant vroeger meestal ruwweg anderhalf jaar na de hatchback- of sedanuitvoering, tegenwoordig kiezen steeds meer automerken ervoor ze simultaan te introduceren. Audi doet het op de IAA met de nieuwe A4 en Opel dus ook met de Astra. Een welkome ontwikkeling voor de Nederlandse markt, waar de (praktischere) station de meest geliefde carrosserievariant is.

Zwevend dak

Over het design van de nieuwe Astra Sports Tourer kunnen we eigenlijk vrij kort zijn; dat is, op de verder doorlopende achterzijde na, voor ruim driekwart gelijk aan de vijfdeurs. Zowel van buiten als van binnen. Evenwel heeft Opel ook bij de Astra-station optisch een 'zwevend dak' willen creëren, een geinig designfoefje waar de nieuwe generatie Astra nu al bekend om staat.

200 kg eraf
Terwijl de hatchback korter en lager is dan zijn voorganger, is de nieuwe Sports Tourer qua maatvoering nagenoeg gelijk gebleven. Dat er tot maar liefst 200 kilogram verloren is gegaan zie je dan ook niet meteen, evenals dat er – dankzij een efficiënter platform – aan binnenruimte is gewonnen. Zowel qua been-, hoofd- als bagageruimte, meent Opel. Zo stijgt de maximale bagageruimte met 80 liter tot 1.630 liter, die overigens voortaan via een elektrisch te openen achterklep bereikbaar is. Via de afstandsbediening of een tikje onderaan de achterbumper.

Motoren
De instapversie van de Astra Sports Tourer weegt voortaan 1.263 kilogram (Duitse opgave dus inclusief bestuurder) en dat is mede te danken aan de aangeboden diesel- en benzinemotoren, die ook lichter zijn geworden. Het palet komt overeen met dat van de vijfdeurs en dat betekent dat de keuze reuze is. Geheel nieuw is de 1.6 Turbo, goed voor 200 pk en 300 Nm en hiermee de krachtigste motor voor de nieuwe Astra-familie. Althans, zo lang de OPC-versie niet ten tonele is verschenen.

December bestellen
Opel (Nederland) verwacht veel van de nieuwe Astra Sports Tourer. Als het even kan nog meer dan de 50% van de totale Astra-verkopen dat het stationmodel normaliter voor rekening neemt. De orderboeken openen in elk geval vanaf december, waarna snelle beslissers nog in het eerste kwartaal van 2016 kunnen rijden.

Gerelateerde artikelen

Opel vraagt € 22.295,- voor Astra Sports Tourer

Autonieuws
> Artikel lezen

Opel Astra Sports Tourer volgt al snel

Spyshots
Opel Astra Sports Tourer
> Artikel lezen

Ook krachtige BiTurbo-diesel voor Opel Astra

Autonieuws
Ook krachtige BiTurbo-diesel voor Opel Astra
> Artikel lezen

Opel Bi-Fuel: het antwoord op de hoge brandstofprijzen!

Autonieuws
Opel Bi-Fuel: het antwoord op de hoge brandstofprijzen!
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.