Autonieuws

Vaarwel Humvee, welkom Oshkosh!

Na een kwart eeuw een rots in de branding te zijn geweest voor het Amerikaanse leger (en zonder meer ook Hollywood), is het binnenkort over en sluiten voor de fameuze Humvee. Hij wordt opgevolgd door de JLTV. En die is natuurlijk better, stronger, faster.

JLTV bekt dan misschien niet zo lekker als Humvee, maar hé, dat deed MMMWV ook niet. Totdat iemand op het idee kwam om die afkorting van 'High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle' te verbasteren naar Humvee. De rest is geschiedenis.

Miljardendeal
Terug naar de JLTV. Die wordt gebouwd door Oshkosh Defense en dat bedrijf, gesitueerd in de staat Wisconsin, heeft zopas een miljardencontract in de wacht gesleept bij het Amerikaanse leger om in eerste instantie 17.000 JLTV's te produceren. Een order ter waarde van 6,7 miljard dollar. Maar er zit meer in het vat voor Oshkosh Defense als het goed werk levert, namelijk nog eens 23 miljard dollar voor een additionele 38.000 exemplaren van de Humvee-killer. Een kleine 5.000 stuks daarvan is bestemd voor de Amerikaanse marine.

Big bad ass
Hoewel de Humvee uitstekend dienst heeft gedaan (niet alleen qua dienstbaarheid, maar ook als image-builder), is het vanzelfsprekend dat de JLTV superieur is aan zijn voorganger. Zo is de JTLV lichter en daardoor wendbaarder, beter bestand tegen bommen en granaten en zware (vuur)wapens en capabeler in het algemeen. Op elk terrein. Een echte bad ass dus. Toch gaan we een klein traantje wegpinken als de Humvee met pensioen gaat. Gelukkig is dat pas tegen 2018.

Gerelateerde artikelen

Overname ketst af: GM trekt stekker uit Hummer

Autonieuws
Overname ketst af: GM trekt stekker uit Hummer
> Artikel lezen

DC Design maakt Hummer H1 voor staatshoofden

Tuning & styling
DC Design maakt Hummer H1 voor staatshoofden
> Artikel lezen

De 17 wildste creaties op de 2014 SEMA Show!

Tuning & styling
Ken Block '65 Mustang Hoonicorn RTR
> Artikel lezen

Hummer H1 komt terug als bouwpakket

Autonieuws
Hummer H1 komt terug als bouwpakket
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.