Autonieuws

Audi S8 Plus knalt door de 600 pk

Audi vertikt het om 'RS' achterop de A8 te plakken. Dat is niets meer dan een principekwestie, want feitelijk volstaat de nu gepresenteerde S8 Plus ook.

De lettercombi 'RS' past volgens Audi niet bij een A8. Op een RS 8 hoeven we dan ook niet te rekenen. Maar een S8 Plus kan er wel van af om de pijn te verzachten. Ook prima. Want een kniesoor die nee schudt tegen een S8 waarbij de vermogensmeter door de 600 pk schiet. En de snelheidsmeter verder moet reiken dan 300 km/h.
“De lettercombi 'RS' staat voor iets en dat iets vindt Audi niet bij de A8 passen.”

Overboost
Dat de Audi S8 Plus gerust door het leven mag gaan als quasi-RS 8 bewijst het extra vermogen ten opzichte van de 'standaard' S8. Liefst 85 pk kreeg de 4.0 liter biturbo-V8 erbij. Hij komt zo op een imponerend totaal van 605 pk. Het maximumkoppel ligt normaliter op 700 Nm, een toename van 50 Nm. Als het moet kan de S8 Plus in overboost-modus zelfs een maximum van 750 Nm leveren. Op de sprint naar 100 km/h bijvoorbeeld, die zodoende al na 3,8 seconden voltooid is.

Bizarre topsnelheid
Van deze cijfers krijgt een Mercedes-AMG S 65 het zonder meer benauwd. En ook de Jaguar XJ zal zich eventjes achter de oren krabben hoe dit mogelijk is. Audi zelf gooit het op de lichtgewicht architectuur van de A8. Als top wordt een afgeregelde 250 km/h opgegeven. Maar wie dat wenst kan de begrenzer daarvan achterwege laten en helemaal doorknallen tot 305 km/h.

Standaard sport-luchtvering
De prijzen zijn nog niet bekend, maar de verwachting is groot dat de S8 Plus een flinke duit meer kost dan de S8. Die staat vanaf € 154.900,- in de prijslijst. Om dat te compenseren monteert Audi standaard een sportonderstel met luchtvering rondom, evenals Dynamic Steering dat speciaal is getuned voor de S8-topper. Rollen doet de super-limousine op 21 inch wielen met daaromheen 275 millimeter breed rubber.

Gerelateerde artikelen

MTM pompt Audi S8 op tot 650 pk

Tuning & styling
MTM pompt Audi S8 op tot 650 pk
> Artikel lezen

MTM S8 Talladega loopt bij 325 km/h in de begrenzer

Tuning & styling
Overtreffende trap: MTM S8 Talladega
> Artikel lezen

Slimme verlichting voor vernieuwde Audi A8

Autonieuws
Slimme verlichting voor vernieuwde Audi A8
> Artikel lezen

Met hoeveel limogeweld zal de nieuwe Audi S8 ons verblijden?

Spyshots
> Artikel lezen

Stevige 120 pk erbij voor Audi S8 van Abt Sportline

Tuning & styling
Abt trakteert vernieuwde Audi S8 op extra pk's
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.