Autonieuws

Tamic mini-stofzuiger pakt remstof aan

Menig doeltreffende uitvinding komt voort uit een slepende klacht. Zo ook de Tamic remstof-stofzuiger van Christoph Rocca-Serra. De Fransoos ergerde zich groen en geel aan de remstof op de velgen van zijn SUV dat hij besloot actie te ondernemen.

Drie bevriende technici stonden Rocca-Serra bij in het bedenken van een ideale oplossing om de remschijven van auto's vrij te houden van remstof. Remstof ontstaat door de intense wrijving tussen de remschijf en het -blok en is dus onvermijdelijk als je ongelukken wilt voorkomen, maar het goedje heeft tegelijk de vervelende eigenschap je (lichtmetalen) velgen te ruïneren. En dat was Rocca-Serra beu, of anders wel het vele schrobben om de velgen van zijn auto keer op keer te reinigen. Drie jaar later komen de heren met een mini-stofzuiger op de proppen.

Werking
De kleine remstofstofzuiger, genaamd Tamic, zuigt de remstof direct bij de voeringen van de remblokken op. Dankzij een turbine, die aangedreven wordt door een klein tandwiel op de remschijf, belandt het stof in een reservoir. Na zo'n 20.000 kilometer moet het reservoir geleegd worden.

Meteen branche-interesse

Volgens Rocca-Serra zijn momenteel al vier gerenommeerde Europese fabrikanten geïnteresseerd in het gepatenteerde product, waaronder Mercedes-Benz en BMW. Bovendien gelooft de Fransman er sterk in dat de eerste auto's uitgerust met de Tamic eind 2016 al op de markt komen.

Milieu-instanties ook blij
Naast het beter in conditie houden van je velgen biedt de Tamic nog een voordeel. De uitvinding zorgt namelijk ook voor schonere lucht. De toxische bestanddelen van het fijne remstof zijn immers een van de oorzaken van de luchtvervuiling in de grote steden. En als klap op de vuurpijl kan het (vrijwel onzichtbare) systeem niet alleen op auto's toegepast worden, maar ook op metro's en andere vormen van vervoer. Kortom, Rocca-Serra kan wel eens op een goudmijn zitten.

Gerelateerde artikelen

Citroen C4 Aircross mogelijk te koop bij AliExpress

Autonieuws
> Artikel lezen

Afrojack & co nemen eerste 'Nederlandse' Ford GT in ontvangst

Autonieuws
> Artikel lezen

Mercedes-Maybach Ultimate Luxury Concept lekt uit

Autonieuws
> Artikel lezen

Porsche 911 GT3 RS 'vliegt' over de Ring in 6:56,4

Autonieuws
> Artikel lezen

Hoe gaaf! Iemand heeft een Porsche 917K als daily driver

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.