Autonieuws

Nieuwe Audi R8 ook met V6-biturbo

Instappen in de R8 is een stuk kostbaarder dan voorheen. De reden? Er is een streep gehaald door de V8-uitvoering en Audi's supersporter is enkel nog verkrijgbaar met V10. Maar er wordt gewerkt aan een goedkopere versie, voorzien van een dubbel geblazen zescilinder.

Audi zelf zal zich er niet snel publiekelijk over uitlaten, maar de reden dat de R8 met achtcilinder niet meer is heeft te maken met een tegenvallende afzet. Het gros van de kopers koos zonder blikken of blozen voor de V10. Daar is wat voor te zeggen natuurlijk, maar tegelijkertijd zonde voor de V8-uitvoering. Niet zelden werd die namelijk beschouwd als de betere rijmachine met een fijnere stuurbalans. Maar tsja, als de klandizie de theoretische cijfertjes belangrijker vindt dan de werkelijke prestaties is het in autoland al gauw exit voor de zwakste schakel, zo ook de R8 V8.
Maar er komt wel een versie met een zachter prijskaartje. Dat moet, al is het maar om de gemiddelde CO2-uitstoot over het gehele modelgamma te drukken. De R8 e-tron alleen zal die missie niet kunnen volbrengen. En daarom werkt Audi aan een variant met twee turbo's.
“Audi zal zich bij het tunen van de V6-biturbo moeten inhouden om zo de V10 niet voorbij te hollen.”

RS 4 eerst
Wel een relatief oude, atmosferische V10 maar geen doorontwikkelde versie van een modernere V8, ergens is het een beetje krom. Maar goed, het zijn überhaupt barre tijden voor liefhebbers van diep grommende en/of luidkeels brullende V-motoren met veel cilinders. Aan downsizing valt immers niet te ontsnappen. Compacte performancemodellen doen het bijna uitsluitend nog met viercilinders, en daar waar voorheen V8-centrales gemonteerd worden, vind je nu zescilinders. Dat zal gebeuren bij de nog te onthullen RS-versie van de nagelnieuwe Audi A4 en het zal ook het geval zijn voor de nieuwe R8. Gelukkig ligt het voor de hand dat die turbo's veel goed zullen maken. Sterker, Audi zal zich bij het tunen van de V6-biturbo moeten inhouden om zo de V10 niet voorbij te hollen.

Waarom geen 5-cilinderturbo?
Goede vraag. Toch gaat die historische verantwoorde Audi-krachtbron 'm niet worden, ook al wordt er her en der anders beweerd. De 5-cilinderturbo is immers een lijnmotor die veelal dwars wordt ingebouwd. Die in de structuur van de R8 inpassen – met onder meer een positionering in lengterichting – vereist rigoureuze aanpassingen. Niet onhaalbaar, maar het zou ontzettend verbazen als Audi daarmee aan slag gaan.

Gerelateerde artikelen

Audi presenteert R8 V10 RWS mét achterwielaandrijving

Autonieuws
Audi presenteert R8 met achterwielaandrijving
> Artikel lezen

Avontuur elektrische Audi R8 e-tron al weer voorbij

Autonieuws
Avontuur elektrische Audi R8 e-tron al weer over
> Artikel lezen

Audi presenteert speciale R8 Selection 24h

Autonieuws
Audi R8 Coupé V10 Plus Selection 24h
> Artikel lezen

Audi R8 Audi Sport Edition: durf jij?

Autonieuws
> Artikel lezen

Audi passeert Abt met Audi Sport Performance Parts

Autonieuws
Audi passeert Abt met Audi Sport Performance Parts
> Artikel lezen

'Geniet van de Audi R8 zolang het nog kan'

Autonieuws
'Geniet van de Audi R8 zolang het nog kan'
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.