Autonieuws

#technologie

Deze snufjes heeft de nieuwe Mercedes E-klasse

Gerben Witten15 juli 2015

Mercedes-Benz kan niet wachten om de nieuwe E-klasse te introduceren. Maar zover is de auto nog niet. De puntjes moeten nog op de i, om daarna wel groots uit te kunnen pakken. Begin volgend jaar staat dat te gebeuren. Wel is al zeker welke snufjes de nieuwe E krijgt toegestopt. En die wil Mercedes nu maar al te graag alvast uit de doeken doen.

Intelligent Drive 2.0 1

Intelligent Drive 2.0

Met dit systeem kan de E-klasse op snelwegen en provinciale wegen niet alleen automatisch de correcte afstand tot voorliggers houden, maar deze ook in een snelheidsbereik tot 200 km/h volgen. De bestuurder hoeft niet meer in te grijpen door te remmen of gas te geven en wordt bij het sturen – zelfs in lichte bochten – ondersteund. Wie durft, op de Autobahn?!

Multibeam LED-koplampen 2

Multibeam LED-koplampen

Met de zogeheten Multibeam LED-koplampen gaat Mercedes weer een stap verder met haar matrix-verlichting. Met de evolueerde lichttechniek, voortaan voorzien van 84 afzonderlijke LED’s, is het mogelijk de lichtbundels nog preciezer en efficiënter te plaatsen voor maximaal zicht, zonder de andere weggebruikers te verblinden.

City Light-functie 3

City Light-functie

Onderdeel van de Multibeam LED-verlichting is de City Light Mode. Bij langzaam rijden, bijvoorbeeld in de stad, wordt de lichtbundel in deze modus automatisch breder getrokken om zo ook verkeersdeelnemers en obstakels buiten de rijweg op te kunnen merken.

Adverse Light-functie 4

Adverse Light-functie

Regen, mist of sneeuwval kan veel hinderlijke schittering teweegbrengen wanneer de auto-verlichting brandt. Met Dynamic Light Mode claimt Mercedes dat tot een minimum te hebben beperkt door individuele LED’s meer dan andere te dimmen.

Junction Light-functie 5

Junction Light-functie

Op basis van GPS-data wordt de exacte locatie van de nieuwe E-klasse bepaald en op basis daarvan kan de Junction Light-functie de LED’s zo bijstellen dat (risicovolle) verkeerssituaties elk afzonderlijk wordt uitgelicht.

Highbeam Assist Plus 6

Highbeam Assist Plus

Grootlichtassistentie had Mercedes al langer, maar bij de nieuwe E-klasse is deze nog weer iets verfijnd. Niet geheel onlogisch, want met Multibeam heeft Mercedes’ matrix-koplampen nu meer controleerbare LED’s ter beschikking.

Uitwijk-stuurassistent 7

Uitwijk-stuurassistent

Wanneer de bestuurder in een gevaarlijke situatie bewust of instinctief aan een uitwijkmanoeuvre begint, kan deze functie hem ondersteunen met exact berekende stuurmomenten. Deze helpen de bestuurder om gecontroleerd uit te wijken voor voetgangers en de auto vervolgens weer op het juiste spoor te krijgen.

Car-to-X-communicatie 8

Car-to-X-communicatie

Door data via mobiele telefonie uit te wisselen met anderen, bijvoorbeeld met voorliggers, kan de E-klasse als het ware ‘om de hoek of achter hindernissen kijken’. Op deze manier wordt de bestuurder nog eerder gewaarschuwd voor potentieel gevaar, bijvoorbeeld wanneer er een auto met pech pardoes om de bocht staat.

Variabele intensiteit remlichten 9

Variabele intensiteit remlichten

De LED-achterlichten van de nieuwe E-klasse kunnen hun lichtopbrengst variëren. Zeer fel is bijvoorbeeld een teken dat er hard geremd wordt, mogelijk om een ongeval te voorkomen. Handig voor de achterligger.

Smartphone als sleutel 10

Smartphone als sleutel

Met behulp van moderne radiotechniek (Near Field Communication) kan de smartphone gebruikt worden als autosleutel.

Opblaasbare autogordels 11

Opblaasbare autogordels

Niet nieuw, maar tevens nog altijd niet bijzonder vaak toegepast is de opblaasbare autogordel. Op de nieuwe E-klasse is ‘ie van de partij. Standaard of tegen meerprijs, dat is onduidelijk.

Pre-Safe Sound & Impulse Side 12

Pre-Safe Sound & Impulse Side

Nieuwe PRE-SAFE-functies kunnen de inzittenden en hun oren bij een aanrijding van opzij beschermen tegen de gevolgen van het lawaai dat een ongeval met zich meebrengt. Ook is er een functie dat de bestuurder bij een zijwaartse impact in een optimale zitpositie ‘duwt’ door de wang van de stoelen razendsnel op te blazen. optimaal op z’n plek duwt via de opblaasbare wangen van de stoel.

Remote Park Pilot 13

Remote Park Pilot

Met dit systeem kan de auto via een smartphone-app op een parkeerplaats worden in- en uitgeparkeerd. Hierdoor kan ook bij bijzonder krappe parkeerplekken comfortabel worden in- en uitgestapt.

Gerelateerde artikelen

Koop deze maagdelijke Mercedes-Benz 190 E Evolution II

Autonieuws
> Artikel lezen

AMG E 63 4MATIC+ overtreft vorige E-Klasses

Autonieuws
AMG E 63 4MATIC+ overtreft vorige E-Klasses
> Artikel lezen

Prijskaartje voor Mercedes E 350 e (15% bijtelling)

Autonieuws
Prijskaartje voor Mercedes E 350 e (15% bijtelling)
> Artikel lezen

571 of 612 pk voor nieuwe Mercedes-AMG 63 (S)

Autonieuws
Mercedes-AMG E 63 (S)
> Artikel lezen

Nieuwe dieselhybrides van Mercedes C- en E-klasse

Autonieuws
> Artikel lezen