Autonieuws

De nieuwe Toyota Prius: eerste beelden

De Toyota Prius is synoniem komen te staan voor hybride-auto's. De Japanse autofabrikant heeft een ware voortrekkersrol vervuld en de Prius is wereldwijd - onder autokenners en niet-kenners - een begrip geworden. Bij Toyota maken ze zich op voor de vierde generatie van de Prius en daarvan kunnen wij je nu alvast de eerste beelden laten zien. En wat details vertellen.

Zijn officiële debuut staat gepland voor de Tokyo Motor Show 2015 in oktober. Maar we zijn het inmiddels gewend dat ergens via een achterdeurtje al heel vroegtijdig beelden vanuit Japan het internet op druppelen. De Prius vormt geen uitzondering op die regel. En dat betekent dat we je alvast even kunnen laten wennen aan het design. Want hoe omstreden de voorgaande generaties ook waren, de vierde lijkt nog extremer vormgegeven. We bespeuren invloeden van de waterstofauto Mirai en tegelijkertijd lijkt het alsof ze het midden hebben gekozen tussen een hatchback en een stationwagon. De daklijn loopt ver door en de achterruit heeft een bijzondere kromming.
Toyota kiest er bij deze vierde generatie voor om de plug-in hybrid-versie (de blauwe auto op de foto) nadrukkelijk anders te stylen. Iets minder gewaagd aan de voorzijde als je het ons vraagt.

Gegroeide buitenmaten
De nieuwe Toyota Prius laat een lengte van 4,55 m, een breedte van 1,77 m en een hoogte van 1,49 m optekenen. Zowel in de lengte alsook in de breedte is hij daarmee iets gegroeid. Het gewicht nam wel wat af, tot 1.280 kg voor de 'gewone' Prius en 1.350 kg voor de plug-in.

De aandrijflijn
Wat de aandrijflijn betreft borduurt Toyota voort op het vertrouwde concept. Het Toyota Hybrid System van de derde generatie combineert de kracht van een 1.8 liter viercilinder benzinemotor (105 pk) met een elektromotor van 90 pk. Gezamenlijk moet dat zo'n 145 tot 150 pk genereren. Volgens Toyota's metingen moet het een verbruik van 1 op 40 kunnen realiseren. De plug-in zal zelfs 1 op 70 moeten kunnen halen.

Voorjaar 2016 bij de dealers
Zoals gezegd staat de nieuwe Prius dit najaar als wereldprimeur op de Tokyo Motor Show. Wij verwachten hem in het voorjaar van 2016 bij de dealers.

Gerelateerde artikelen

Toyota Prius by Wald: let it snow, let it snow

Tuning & styling
> Artikel lezen

Toyota Prius nu ook weer als Plug-in Hybrid

Autonieuws
Toyota Prius nu ook weer als Plug-in Hybrid
> Artikel lezen

Euro NCAP stelt strengere veiligheidseisen

Autonieuws
> Artikel lezen

Toyota Prius Plug-In Hybrid nu met specs en prijs

Autonieuws
> Artikel lezen

Nieuwe Toyota Prius is er vanaf € 29.995,-

Autonieuws
> Artikel lezen

Verbruik en richtprijs nieuwe Toyota Prius bekend

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.