Autonieuws

BMW heeft waterstof weer omarmd met i8 en 5-GT

BMW is eigenlijk nooit gestopt met de ontwikkeling van de brandstofcel, maar de autofabrikant die als eerste de waterstofauto in productie nam is het niet geworden. En zo zag het er wel degelijk uit in 2006, met de toenmalige 7-serie. Maar nu heeft BMW de handschoen dus weer zichtbaar opgepakt.

Van de BMW Hydrogen 7 zijn er wel degelijk een aantal gebouwd, maar niet genoeg om over serieproductie te spreken. Stuk voor stuk werden ze toch nog voor experimentele doeleinden gebruikt en even werd zelfs gedacht dat BMW de brandstofcel als ideaal alternatief voor de verbrandingsmotor had laten doodbloeden. Dat het tegendeel waar is, wordt nu bewezen. Tijdens de BMW Group Innovation Days 2015 heeft het merk twee waterstofauto's gepresenteerd. De één op basis van de i8, de andere met de 5-serie GT als donor.

Proefballonnetjes
Bij beide auto's gaat het nog altijd om testvoertuigen. Bij de i8 is daarover zelfs geen twijfel mogelijk, nog los van het feit dat de waterstofversie ook daadwerkelijk is gebaseerd op een voormalig prototype uit 2012. Het matzwarte gevaarte wijkt nogal af van de i8 bij de dealer. De 5-serie GT Hydrogen Fuel Cell daarentegen lijkt welhaast als ieder andere 5-GT. Een eigenschap dat meteen een extra pre is van deze vooruitstrevende technologie.

Vaag
In het motorcompartiment van beide BMW's gaat er evenwel heel anders aan toe dan bij de gewone versies. Jammer alleen dat er nogal vaag wordt gedaan over de daadwerkelijke waterstoftechniek. Er wordt eigenlijk alleen gemeld dat de 1.5 liter driecilinder bij de i8 vervangen is voor een brandstofcel. Deze zet waterstof en zuurstof uit een centrale tank om in elektriciteit, om vervolgens via een 245 pk sterke elektromotor de achterwielen rond te laten draaien. Als actieradius wordt – in het geval van de i8 Hydrogen Fuel Cell – 500 kilometer opgegeven.

Gerelateerde artikelen

2018 is beter dan nooit: BMW i8 Spyder

Autonieuws
2018 is beter dan nooit: BMW i8 Spyder
> Artikel lezen

Dat werd tijd: BMW i8 Roadster en vernieuwde i8

Autonieuws
Dat werd tijd: BMW i8 Roadster en vernieuwde i8
> Artikel lezen

Kunst op wielen: BMW i3 & i8 van Garage Italia Customs

Autonieuws
Kunst op wielen: BMW i3 & i8 van Garage Italia Customs
> Artikel lezen

Langverwachte BMW i8 Spyder op weg naar 2018

Spyshots
BMW i8 Spyder
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.