Autonieuws

Lotus 3-Eleven: radicale tweezitter

3-Eleven, dat klinkt als de opvolger van de Lotus 2-Eleven. Feitelijk waar. Maar Lotus heeft bij de 3-Eleven werkelijk alle know-how ingezet om hiermee de meest radicale sportauto op de weg te zetten die het Britse merk ooit gebouwd heeft.

De Lotus is in z'n totaliteit natuurlijk op en top Brits, maar z'n hart komt uit Japan. Dat is een 3.5 liter V6 met compressor. Nieuw is die niet, want we kennen dat blok ook al van de Evora. Maar het is ditmaal nog verder opgehitst. Tot er 450 pk en 450 Nm uit kwam. Een erg kort gespreide zesbak en en torsen differentieel moeten dat op de weg brengen.

Lichtgewicht
Een lichtgewicht constructie hoort al sinds het begin tot het Lotus recept. En ook hier vinden we de traditionele ingrediënten. De monocoque wordt door lijm en klinknagels bij elkaar gehouden en het koetswerk is vervaardigd uit een nieuw type composietmateriaal dat nog eens 40% minder weegt dan polyester. Het gewicht van de circuitversie komt daardoor uit op 900 kg.

Exclusief in oplage en prijs
Lotus zal niet meer dan 311 stuks bouwen - vandaar de naam. En die worden niet goedkoop. Sterker nog - een nieuwe Lotus was nog nooit zo duur. Er komt een straatversie die een top van 290 km/h heeft en een race-variant die specifiek op de circuitgekke Britten is geënt (maar je ook daarbuiten zal kunnen kopen). Die heeft een iets lagere topsnelheid van 280 km/h, maar zal wel in minder dan 3 tellen aan de 60 Mph (96 km/h) zitten. Maar die kost nog meer: € 162.300,- om exact te zijn.

Gerelateerde artikelen

Nieuwe Lotus 3-Eleven op transport naar Goodwood

Autonieuws
Nieuwe Lotus 3-Eleven op transport naar Goodwood
> Artikel lezen

SUV van 'Chinese' Lotus slechts kwestie van tijd?

Autonieuws
> Artikel lezen

Lotus Exige verder uitgemolken als Cup 430

Autonieuws
> Artikel lezen

Lotus Exige Sport 410 kan er eigenlijk niet meer bij

Autonieuws
> Artikel lezen

Lotus Evora GT430: niet de snelste, wel de lekkerste

Autonieuws
Slechts 60 keer Lotus Evora GT430
> Artikel lezen

Eerbetoon: Lotus Exige Cup 430 Type 25

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.