Autonieuws

Porsche pakt pole position op Le Mans 2015

We voorspelden vorig jaar al dat de terugkeer van Porsche in de LMP1-klasse de spanning behoorlijk op zou gaan voeren. En dat lijkt dit jaar werkelijkheid te worden. De drie 919 Hybrid's kwalificeerden zich voor pole position en lieten de drie Audi's daarmee achter zich.

In de pitbox waar Porsche #18 aan het einde van de derde kwalificatiesessie binnen kwam rijden werd feest gevierd. Nadat Audi vele jaren heeft gedomineerd slaagt concerngenoot Porsche erin om alvast een gevoelige tik uit te delen. Vandaag zal op de voorpagina's van de Franse kranten eens geen Audi, maar een Porsche staan. En dat voelt voor de sportautofabrikant uit Stuttgart nu al aan als een overwinning, zo lijkt het.

Recordtijd voor Neil Jani
De pole position heeft Porsche te danken aan de razendsnelle tijd die woensdag door Neil Jani werd neergezet tijdens de eerste kwalificatie. Hij noteerde een rondetijd van 3:16.887 en heeft daarmee bovendien het uit 2008 stammende (kwalificatie)ronderecord van Peugeot verbroken. Goede voortekenen!

Maar Audi is nog (lang) niet verslagen
Dat de strijd, zeker in een 24-uurs race, nog niet gestreden is moge duidelijk zijn. Want Porsche mag dan de snelste zijn, Audi gooit het op efficiëntie. De drie R18 e-tron's moeten met zowel de brandstof als de banden zuiniger omgaan waardoor winst behaald kan worden met en tijdens de pitstops. En dat is minstens zo bepalend in een 24 uur durende race als de snelste rondetijd. Bovendien, Toyota startte vorig jaar eveneens op pole, maar de winst ging ook toen naar... inderdaad Audi.
“Dat de strijd, zeker in een 24-uurs race, nog niet gestreden is moge duidelijk zijn.”

En die andere twee LMP1-teams dan?
Tsja, Toyota's TS040 Hybrid heeft een forse achterstand qua rondetijden en Nissan komt niet eens in de buurt. Jammer van Toyota, want die laat de strijd nu echt aan de Duitsers over. En dat terwijl ze in 2014 het overkoepelende WEC-kampioenschap juist nog hebben weten binnen te slepen. En Nissan, daarover kunnen we alleen maar positief zijn. Want in zo'n korte tijd een LMP1-auto ontwikkelen en nog meerijden ook, dat is al lovenswaardig genoeg. Voor hen is dit echt een debuutjaar.

Gerelateerde artikelen

Hoe gaaf! Iemand heeft een Porsche 917K als daily driver

Autonieuws
> Artikel lezen

Porsche-meneer parkeert zijn 911 Targa verticaal

Autonieuws
> Artikel lezen

Porsche 911 GT3 RS 'vliegt' over de Ring in 6:56,4

Autonieuws
> Artikel lezen

Porsche 919 Hybrid sneller dan F1 op Spa

Autonieuws
Porsche 919 Hybrid sneller dan F1 op Spa
> Artikel lezen

Weissach op 911 GT3 RS: $ 18.000 voor 18 kg

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.