Autonieuws

Ramble Rally 2015: de finish

Gerben Witten30 mei 2015

Het auto-avontuur dat Ramble Rally heet zit erop. Het zwart/wit geblokt heeft gewapperd. De tank is leeg. Althans, voor nu. Want jawel, in 2016 krijgt deze allereerste editie een vervolg. Dat werd gisteren in de gezellige late uurtjes aangekondigd door de organisatie. Gut, wat een verrassing. Not!

De oogjes waren na elke etappedag ietsje kleiner. De vermoeidheid sloeg toe. Begrijpelijk na reeds vier dagen sturen over niet de meest strakke wegen die Europa rijk is. Maar geen ramble die eraan wil toegeven. 'Nog vier van zulke dagen, graag!' is een veelgehoorde reactie in de sfeervolle loungebar op de bovenste verdieping van het gigantische Hotel Antunovic, waar men een uniek uitzicht heeft over Zagreb. Toch doen de meeste rambles er verstandig aan het niet al laat te maken en redelijk bijtijds hun bed op te zoeken. Er wordt namelijk een grande finale verwacht op de laatste officiële etappedag van de Ramble Rally 2015. En zowaar, voor het eerst in dagen heeft men het bij het rechte eind. Hoewel… recht?!

Ultieme roadtrip
Duitsland, Oostenrijk, Italië, Slovenië, Kroatië en Bosnië. Gedurende vijf dagen werden maar liefst 100 equipes ruim 3.000 kilometer kriskras door Europa gestuurd, over haar mooiste stuurwegen. Over de Stelviopas? Welnee. De Großglockner? Te voor de hand liggend. Route Napoléon dan? Mooi, maar ook die niet. Nee, het werden onder andere de Kreuzbergpas en ontelbare andere bergetappes met onuitspreekbare namen waar het bestaan vrijwel enkel bij de lokale bevolking bekend is. Is zo'n verrassingselement niet de ware essentie van de ultieme roadtrip? Gewoon spontaan instappen en gáán, niet wetend en bekommerend over waar naartoe? Oh jazeker, zo weten we nu. En tweehonderd moegestreden, maar super-enthousiaste rambles met ons. Zeker na – inderdaad – het daverende slotstuk op zo'n 4 uur rijden van het Tiroolse Kirchberg, de finishlocatie van de Ramble Rally 2015.

Onvergetelijk
We hebben het over de Vršič-pas, met 1.611 meter de hoogste in het noordwesten van Slovenië. Maar voor die top aangedaan kon worden dienden eerst 50 kort na elkaar volgende haarspeldbochten overwonnen worden. Voor wie dat enigszins op tempo wilde doen was dat een serieuze uitputtingsslag voor mens en machine. Maar alle rambles hebben het – voor zover bij ons bekend – gered, met als bekroning een panorama over de Julische Alpen waar de mond van open valt. Wauw! Zoals de hele Ramble Rally verbijsterend mooi was. Gut, we lijken wel een ordinaire reclamespot op een Nederlandse tv-zender eindigend op zes. Neem het ons alsjeblieft niet kwalijk. Ook al ligt de Ramble Rally reeds een kleine 900 km achter ons, we zitten er gevoelsmatig nog middenin. En we hebben het sterke vermoeden dat dat nog wel even blijft, zo niet nooit overgaat. Wat een geslaagde monstertocht. Om nimmer meer te vergeten, maar absoluut nog eens over te doen.

Gerelateerde artikelen

Schrijft VW historie met deze Pikes Peak-racer?

Autonieuws
> Artikel lezen

Vision Mercedes-Maybach Ultimate Luxury nu officieel

Autonieuws
> Artikel lezen

Nog een SUV erbij voor Skoda: de Kamiq

Autonieuws
> Artikel lezen

Wat kosten deze 5 elektrische auto’s als occasion?

Autonieuws
Wat kosten deze 5 elektrische auto’s als occasion?
> Artikel lezen

Maak kennis met de Mercedes-Benz A-klasse Sedan

Autonieuws
> Artikel lezen

Fast & Furious krijgt geanimeerde spin-off op Netflix

Autonieuws
> Artikel lezen