Autonieuws

BMW had 3.0 CSL van weleer niet mooier kunnen eren

De 3.0 CSL uit de jaren '70 is een van de meest bijzondere BMW's van allemaal. Wanneer je zo'n auto rijk bent moet je die met rust laten en koesteren. Maar soms is de verleiding simpelweg te groot om er geen eerbetoon aan te wijden. Helaas te vaak met pijnlijk resultaat. Maar zo loopt het niet af met de 3.0 CSL Hommage waarvan BMW het doek heeft getrokken op het Concours d'Elegance Villa d'Este. Schitterend!

In 2008, ook op het prestigieuze Concours d'Elegance Villa d'Este aan het Italiaanse Comomeer, bracht BMW ook al eens een eerbetoon aan een illuster model, namelijk de M1. Met de M1 Hommage kreeg BMW de handen van het publiek flink op elkaar en flikt dat nu opnieuw met de 3.0 CSL Hommage. De 3.0 CSL van weleer herken je meteen in het design, maar de Hommage bevat ook genoeg unieke stijlelementen om op eigen benen te kunnen staan zonder overdreven retro te zijn. Een knap staaltje werk van de designers.

'Coupé Sport Leichtbau' van de 21ste eeuw.
CSL staat voor 'Coupé Sport Leichtbau'. De originele BMW 3.0 CSL was voorbestemd voor het racecircuit en baarde opzien met zijn aluminium motorkap, kofferbak en spoilers. Ook het gebruik van plexiglas voor de ramen was ongebruikelijk in die tijd. Waar in de zeventiger jaren vooral aluminium werd toegepast voor optimale gewichtsreductie, is de nieuwe BMW 3.0 CSL Hommage grotendeels vervaardigd uit met koolstofvezel versterkt kunststof (CFRP) dat sterker maar lichter is dan aluminium.

Koplampen met X-patroon.
De BMW 3.0 CSL Hommage wordt ook gekenmerkt door het uitzonderlijk brede en lage frontdesign. De hooggeplaatste nieren verwijzen naar die van de originele BMW 3.0 CSL. De LED- en laserverlichting van de koplampen vormen een 'X-patroon', bekend van de lange-afstandsracers van weleer. De laaggeplaatste, grote carbon splitter is eveneens een moderne interpretatie van de 'haaienneus' van vroegere BMW's. Andere bijzondere details zijn de grote diffuser en de LED-strip in de achterspoiler die de achterlichten met elkaar verbindt. En om het eerbetoon extra kracht bij te zetten, is de BMW 3.0 CSL Hommage uitgevoerd in de karakteristieke exterieurkleur 'Golf Yellow', met BMW-logo's op de C-stijlen.

Minimalistische cabine
Het interieur is tevens grotendeels vervaardigd uit CFRP. Opvallend zijn de interieurdelen van hout. In lijn met het 'uitgeklede' interieur van de oer-CSL is de informatiedisplay zo compact mogelijk gehouden.
Veiligheidsvoorzieningen, waaronder de brandblusser en de hoofdschakelaar, zijn rood geanodiseerd. Racy zijn ook de kuipstoelen voorzien van zespuntsgordels. Achterin is er een speciale ruimte voor twee helmen en in plaats van een achterbank zijn de twee accumulatoren van het eBoost-systeem van de zescilindermotor geplaatst.

De 3.0 CSL Hommage is een one-off en BMW heeft niet de intentie er meer te bouwen. Ook niet in gelimiteerde oplage.

Gerelateerde artikelen

BMW gevraagd interieur saaie Hyperloop One te ontwerpen

Autonieuws
BMW gevraagd interieur saaie Hyperloop One te ontwerpen
> Artikel lezen

Opleukerij: M Performance Parts voor BMW M2 Competition

Autonieuws
> Artikel lezen

Een M3-koppeling bestellen, er eentje voor de F1 krijgen

Autonieuws
> Artikel lezen

Nieuwe BMW 3-serie verliest camouflage

Spyshots
Nieuwe BMW 3-serie verliest camouflage
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.