Autonieuws

Dit is de nieuwe Renault Clio

Na de introductie van de Modus in 2004, gaat Renault door met de vernieuwing en ontwikkeling van haar gamma in het B-segment. De Clio III is een nieuw hoofdstuk in geschiedenis van de Clio die in 1990 begon en ongekend succesvol is gebleken.

De derde generatie van de Clio is de nieuwe referentie voor het segment. De Clio III is groter en ruimer en biedt volgens Renault veel rijplezier door het dynamische weggedrag en haar comfort. Deze auto is voorzien van uitrustingen die we alleen kennen uit de hogere segmenten, maar behoudt echter de compactheid die kenmerkend is voor deze klasse. Bovendien heeft Renault aan de veiligheid weer veel aandacht besteed.
 
Ruime dan zijn voorganger
Met een totale lengte van 3.986 mm, een breedte van 1.707 mm, een wielbasis van 2.575 mm en een totale hoogte van 1.493 mm (58 mm meer dan de Clio II) is de Clio III een maatje groter geworden en beschikken de inzittenden zowel in de 3-deurs als in de 5-deurs versie over meer ruimte. De kofferruimte slokt 288 liter bagage op. Het vele licht in het interieur geeft een ruimtelijk gevoel. De auto is uitgerust met tal van comfort- en veiligheidsuitrustingen; sommige daarvan, zoals de handsfree Renault Card, zijn nieuw in dit segment.
 
Rijplezier
De Clio wordt geproduceerd op het B-platform van de Renault-Nissan Alliantie. Het onderstel is afgeleid van dat van de nieuwe Mégane. Volgens Renault staat dat garant voor goede rijkwaliteiten.
 
Motoren
Vanaf de introductie is de Clio III leverbaar met een groot aantal benzine- en dieselmotoren die conform de nieuwe Euro 4 emissienorm zijn. Het aanbod benzinemotoren bestaat uit een 1.2 16V (75 pk), een 1.4 16V (100 pk) en een 1.6 16V (110 pk). Van de dieselmotoren is de 1.5 dCi leverbaar met drie vermogens: 70 pk, 85 pk en 105 pk. De motoren kunnen gekoppeld worden aan dezelfde versnellingsbakken als die van de Modus. De Clio III deelt een belangrijke technische innovatie met de Modus; een gerobotiseerde versnellingsbak waarvan de schakelflippers zich achter het stuur bevinden.
 
Veiligheid in de genen
De Clio III is wederom sterk gericht op veiligheid en profiteert daarbij van alle kennis van Renault op het gebied van actieve en passieve veiligheid. Net als zijn voorgangers wil ook de Clio III de beste resultaten halen bij de EuroNCAP crashtests.De auto is standaard uitgerust met ABS Bosch met elektronische remkrachtverdeler (EBV) en noodstopbekrachtiging. De Clio III is verder leverbaar met het Elektronisch Stabiliteits Programma (ESP), dat ook tractiecontrole (ASR), onderstuurcontrole en motorslipkoppelregeling (MSR) omvat, waarbij laatstgenoemde een systeem is dat het motorkoppel verhoogt bij abrupt gas loslaten of terugschakelen.
 
Actieve bochtenverlichting
Na de Modus biedt ook de Clio III actieve bochtverlichting. Xenonlampen met extra bereik zijn ook leverbaar; deze lampen garanderen een perfect zicht in het donker.
Het veiligheidssysteem van de Clio III bestaat uit maximaal acht airbags, waarvan twee adaptieve frontairbags met spankrachtbegrenzer en dubbele gordelspanner op de voorste zitplaatsen. In de Clio III wordt op de middelste plaats van de achterbank bovendien geheel aangepast aan kinderen tussen 6 en 10 jaar. De lengte van de zitting, gordel en hoofdsteun zijn daarop aangepast.
 
Belangrijke speler op de compacte markt
Renault gaat gestaag door met de vernieuwing van haar gamma compacte auto’s. Renault is één van de belangrijkste constructeurs in het segment van de compacte auto’s. Deze strategische sector vertegenwoordigt meer dan één derde van de Europese markt, ofwel 5 miljoen auto’s. Met de Clio III, de in 2004 geïntroduceerde Modus en de nog altijd succesvolle Twingo streeft Renault voor 2005 naar een marktaandeel van bijna 11% in Europa. De vernieuwing van het aanbod compacte auto’s is van start gegaan met de Modus en heeft bij Renault geleid tot de ontwikkeling van een nieuw industrieel systeem waarbij iedere fabriek (Flins en Bursa en ook Dieppe voor de Renault Sport versie) gericht is op één type auto. De startinvestering van de Clio III bedroeg 953 miljoen euro, waarvan 630 miljoen in productie werd geïnvesteerd.

Gerelateerde artikelen

Nieuwe Renault Clio mag de benen strekken

Spyshots
> Artikel lezen

Nieuwe Renault Clio mag de benen strekken

Spyshots
> Artikel lezen

Vernieuwde Renault Clio: stapje hogerop

Autonieuws
Renault Clio
> Artikel lezen

Prijzen vernieuwde Renault Clio bekend

Autonieuws
Prijzen vernieuwde Renault Clio
> Artikel lezen

Vernieuwde Renault Clio: stapje hogerop

Autonieuws
Renault Clio
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.