Autonieuws

Euro NCAP deelt veel sterren uit aan nieuwkomers

Veiligheidsinstituut Euro NCAP kwakt aan de lopende (trek)band nieuwe auto's tegen betonnen en stalen constructies en zo af en toe treedt het naar buiten met de resultaten. Een laatste update met als lijdende voorwerpen de Renault Espace, Mazda2, Fiat 500X en Suzuki Vitara.

De maximale overall-score die Euro NCAP geeft is vijf sterren. Enigszins vertekend is dit wel, want de ene auto met 5 sterren is niet op alle fronten net zo veilig als de andere auto met hetzelfde aantal toebedeelde sterren. Sterker, een auto met 4 sterren kan – als het erop aankomt – veiliger zijn dan eentje met 5 sterren. Er zijn namelijk verschillende gradaties en percentagepunten te verdienen.
Zo zijn er botsproeven op het gebied van volwassen-, kinder- en voetgangersveiligheid, maar wordt er ook getest op de effectiviteit van elektronische veiligheidssystemen. Vooral de recente doorvoering van die laatste categorie heeft ervoor gezorgd dat nieuwe auto's niet langer zomaar eventjes 5 sterren binnenslepen. Neem daarom vooral een kijkje op de website van Euro NCAP om het fijne van de door jou gewenste auto qua veiligheid te weten te komen.

Vijf op vijf
Zelfs nu de regelgeving van Euro NCAP nog strenger is dan voorheen hoeven de nieuwe Suzuki Vitara en Renault Espace zich geen zorgen te maken. Beide modellen slepen 5 sterren binnen. Best opmerkelijk is dat de Japanner op kinderveiligheid en rijassistentiefeatures slechts marginaal lager scoort dan de Fransoos. Op de overige onderdelen is de betaalbaardere Vitara veiliger volgens Euro NCAP. Petje af voor Suzuki.

Vier op vijf
Dat het geschrevene in de eerste alinea een feit is, blijkt wel uit de score die de Fiat 500X haalde. Op het gebied van volwassen-, kinder- en voetgangersveiligheid is de Italiaan nagenoeg even veilig als de Suzuki en toch kent Euro NCAP hem 4 sterren toe. En dat heeft veel te maken met het – in de ogen van NCAP – beperkt aantal elektronische engeltjes bij de 500X. Het scorepercentage blijft steken op 64% waar de Vitara 75% scoort. De nieuwe Espace gaat op dit onderdeel met 80% percentagepunten naar huis.
Ook tegen de muur geschoten is de nieuwe Mazda2. Het eindresultaat bedraagt 4 NCAP-sterren en geprezen wordt met name de volwassen- en voetgangersveiligheid. Op kinderveiligheid en veiligheidssystemen scoort de kleine Japanners minder hoog maar met respectievelijk 78% en 64% nog altijd verdienstelijk voor een B-segmenter.

Gerelateerde artikelen

Ferrari heeft een nieuwe one-off: de SP38

Autonieuws
> Artikel lezen

Je hoeft geen Ferrari te rijden om te profiteren van de nieuwe Shell V-Power

Autonieuws
Shell V-Power / Ferrari
> Artikel lezen

Nieuwe BMW 3-serie verliest camouflage

Spyshots
Nieuwe BMW 3-serie verliest camouflage
> Artikel lezen

Het grote samenstellen van de RR Cullinan kan beginnen!

Autonieuws
> Artikel lezen

Naar deze 5 auto's uit de jaren ’80 verlangen wij terug!

Autonieuws
Naar deze 5 auto's uit de jaren ’80 verlangen wij terug!
> Artikel lezen

Eerste details vernieuwde Kia Sportage

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.