Autonieuws

Slechts 4 keer Bentley Mulsanne Speed 'Blue Train'

De autoliefhebber komt aan zijn trekken momenteel. Want naast de AutoRAI geven nog tal van interessante autotentoonstellingen acte de présence en Techno Classica in het Duitse Essen is er daar één van. Die show is zo'n beetje de grootste en meest invloedrijke oldtimerbeurs ter wereld en Bentley grijpt de kans aan om daar een zeer speciale Mulsanne Speed te onthullen.

Om terug te keren naar Bentley's 'Blue Train'-periode dien je 85 jaar terug in de tijd te gaan. De Bentley Boys gingen toen allerlei races aan om Bentley op de kaart te zetten, waarbij vooral werd ingezet op de betrouwbaarheid van de Bentley-producten. Eén van die Bentley Boys was Woolf Barnato, die in de jaren '20 en '30 ook de scepter zwaaide bij het Engelse luxemerk. Barnato won onder meer drie keer Le Mans, maar ook de roemruchte 'Blue Train'-race, een duel om wie het snelst kon reizen van Cannes naar Calais: een Bentley Speed Six of de Calais-Mediterranée Express, ofwel de 'Blue Train'. Drie keer raden wie er won (en waaruit Top Gear inspiratie haalde voor een succesvol programma-item).

Breekbaar
De nu gepresenteerde Mulsanne Speed mag dan snel en vernoemd zijn het uitdagende 'Blue Train'-duel dat zich in 1930 afspeelde, een race moet je er niet mee gaan rijden. Niet dat de speciale editie geen kans heeft om te winnen, maar omdat de auto volgestopt is met 'breekbare' details en andere ornamenten. Zo dichtte de Bentley's maatwerkatelier Mulliner de Mulsanne Speed Blue Train een uitgebreide picknickset toe, compleet met zilveren borden van Robbe & Berking, porselein van Haviland Limoges, champagneglazen van Linley en een tapijt van Angora. Zulke details wil je natuurlijk in nieuwstaat houden. Elders in de auto prijkt ter herinnering een in houtfineer uitgevoerde plaquette dat de Bentley Speed Six toont waarmee Barnato 85 jaar geleden de Blue Train-race op zijn naam schreef. Kortom, deze Mulsanne is er eentje om te koesteren. Niet in de laatste plaats omdat er maar vier exemplaren van worden gemaakt en die zijn allemaal bestemd voor Europa.

Gerelateerde artikelen

Counteractie: Bentley Mulsanne Long Wheel Base

Spyshots
Bentley Mulsanne LWB
> Artikel lezen

Visueel kleurenspel rond Bentley Mulsanne Speed

Fotogalleries
Visueel kleurenspel rond Bentley Mulsanne Speed
> Artikel lezen

Bentley Mulsanne Grand Limousine: 6,5 meter weelde op wielen

Autonieuws
Bentley Mulsanne Grand Limousine: 6,5 meter weelde op wielen
> Artikel lezen

Bentley Mulsanne Beluga ziet zwart van de kaviaar

Autonieuws
Bentley Mulsanne Speed Beluga Edition
> Artikel lezen

Grappig gezicht: Bentley Mulsanne trotseert de Ring

Spyshots
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.