Autonieuws

Lichte aanpassingen en dieselmotor voor Jaguar XJ

Voor modeljaar 2006 heeft Jaguar de XJ licht aangepast. De wijzigingen zorgen voor een comfortabeler en luxer model. Bovendien maakt Jaguar de komst van een dieselmotor in de XJ officieel bekend.

De komst van een dieselmotor in de XJ komt niet onverwacht. Al maanden geleden kwamen de eerste geruchten op gang en het succes van de diesel in de X-type en S-type heeft zijn doorwerking gehad. Bovendien kan Jaguar nu eindelijk beter concurreren met de Audi A8, Mercedes S-klasse en BMW 7-serie die allen voorzien zijn van moderne dieselmotoren.
 
Krachtige dieselmotor
Jaguar heeft, zoals verwacht, gekozen voor de 2.7 liter V6 dieselmotor. De motor is voorzien van twee turbo´s en levert een vermogen van 207 pk. Het koppel van 435 Nm staat garant voor vlotte (tussen)sprints en een behoorlijke trekkracht. Volgens fabrieksopgave heeft de XJ 2.7 V6 slechts 8,2 seconden nodig om naar 100 km/h te sprinten. Ondanks deze behoorlijke prestaties verbruikt de motor 8,0 liter diesel op 100 km.
 
Lichte aanpassingen
Naast de komst van een dieselmotor in de XJ heeft Jaguar ook wat wijzigingen doorgevoerd voor modeljaar 2006. Zo zijn de sierlijsten om de voor- en achterruit verdwenen en heeft Jaguar de stootstrips op de deuren verwijderd. Twee nieuwe exterieurkleuren en een aantal nieuw ontworpen 18 en 19 inch lichtmetalen velgen sluiten het rijtje met aanpassingen af.
 
Technische verbeteringen
Technisch gezien is er veel meer veranderd. Een dieselmotor betekent, ondanks zijn moderne techniek, nog steeds meer trillingen en geluid dan een benzinemotor. Om toch aan Jaguar´s criteria te voldoen heeft de fabrikant de nodige aanpassen doorgevoerd. Zo is de XJ de eerste auto ter wereld die is uitgerust met een elektronisch geregelde motorsteun. Bij stationair toerental wordt 90 procent van de motortrillingen weggenomen dankzij deze primeur in de auto-industrie. Het geluidsniveau in het interieur wordt zo laag mogelijk gehouden dankzij gelaagd glas, een nieuw dubbelwandig schot tussen de motorruimte en het interieur en wijzigingen aan de vergrendeling van de motorkap. Het zijn slechts subtiele aanpassingen maar ze moeten er voor zorgen dat het geluidsniveau in het interieur van de XJ zo laag mogelijk is.
 
Doorontwikkeld
Met deze subtiele wijzigingen en de komst van een dieselmotor is de XJ weer een stukje verder ontwikkeld. Naast de 2.7 liter dieselmotor is de XJ leverbaar met een 3.0 V6 en een 3.5, 4.2 en 4.2 Supercharged V8.

Gerelateerde artikelen

Graag op Nürburgring-les, maar bloedhekel aan BMW. Bestel een Jag-ringtaxi.

Autonieuws
> Artikel lezen

Ook Jaguar XJR als 'emergency vehicle' bij recordpoging

Autonieuws
Ook Jaguar XJR als 'emergency vehicle' bij recordpoging
> Artikel lezen

Jaguar XJ575: bloedsnelle XJ dankzij blok van F-Type SVR

Autonieuws
Jaguar XJ575: dikke XJ met blok van F-Type SVR
> Artikel lezen

Luxe sleetocht in de gefacelifte Jaguar XJ

Spyshots
Jaguar XJ facelift
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.