Autonieuws

Vernieuwde Mercedes M-klasse, nu GLE, ook met 14%

Maak kennis met de bijgepunte Mercedes-Benz M-klasse, die meteen ook als 63 AMG is gepresenteerd. Echter na decennia heet het SUV-model niet langer als zodanig. Voortaan is het GLE-klasse. Interessanter nog is dat de auto beschikbaar is met 14% bijtelling.

Optisch is de GLE-klasse dusdanig vernieuwd dat het front en de achterzijde voortaan weer in lijn zijn met andere Mercedessen, zoals de E- en S-klasse. In het interieur zijn de verbeteringen bescheiden gehouden, al springt het grotere infotainmentscherm wel meteen in het oog. Verder heeft Mercedes de GLE meer assistentiesystemen toegestopt en ook de 9-traps automaat maakt zijn intrede. Bovendien is er een nieuw dynamisch systeem voor de onderstelafstemming, genaamd Dynamic Select.

GLE 500 e
In technische zin is er meer nieuws te melden. Zo is de GLE over de gehele motorenlinie 17% zuiniger geworden, een verdienste die vooral te danken is aan de implementatie van een plug-in hybride-aandrijflijn. Deze GLE 500 e met standaard 4Matic-vierwielaandrijvingsysteem combineert een V6-benzinemotor met 333 pk en een hybridemodule met 116 pk aan elektrisch vermogen. Als systeemvermogen wordt 442 pk opgegeven en het maximumkoppel van de plug-in hybride ligt op 650 Nm. Puike cijfers, en hoewel dit niet bekend is gemaakt, zal de GLE 500 e ongetwijfeld zeer vlot van z'n plek kunnen komen.
Geheel elektrisch rijden is mogelijk over een afstand van 30 kilometer tot een snelheid van 130 km/h, een eigenschap die het gemiddelde verbruik volgens de officiële NEDC-meetcyclus stevig drukt. Op papier heeft de GLE 500 e slechts 3,3 l/100 km aan benzine nodig bij een CO2-uitstoot van 78 g/km. En jawel, dat is voldoende voor 14% bijtelling, mits de auto dit jaar nog op kenteken gezet wordt. Vanaf 2016 geldt er 21%. Opladen van de lege accu's duurt overigens zo'n 2 uur via de optionele Wallbox.

Overige motoren
De GLE 500 e mag dan fiscaal de meest interessante motorisering zijn, naar verwachting zal deze ook tot de duurdere versies behoren, direct onder de hybride-loze GLE 500 met 435 pk en 700 Nm sterke V8. Daarboven nog prijkt de absolute topper in de vorm van de GLE 63 AMG. Ook die is bedeeld met een biturbo-V8, maar dan met minstens 557 pk of, als S-uitvoering, met zelfs 585 pk en 760 Nm. De benzine-instapper is de GLE 400 4Matic, goed voor een V6-biturbo en 333 pk. Het koppel ligt op 480 Nm en is al vanaf 1.400 tpm beschikbaar.
Dieselen kan dan weer met de 204 pk sterke GLE 250 d (met desgewenst enkel achterwiel- of vierwielaandrijving) of de GLE 350 d, goed voor 258 pk en 620 Nm koppel. Alle diesels zijn bovendien standaard gekoppeld aan de nieuwe 9-traps automaat.

Gerelateerde artikelen

Gefacelifte Mercedes-Benz M-klasse gaat MLE heten

Spyshots
Mercedes-Benz MLE
> Artikel lezen

Ook Daimler komt met elektrische trucks

Autonieuws
> Artikel lezen

Compleet nieuwe Mercedes GLE duikt op

Spyshots
Compleet nieuwe Mercedes GLE duikt op
> Artikel lezen

Mercedes M-klasse krijgt vernieuwde neus

Spyshots
Mercedes M-klasse krijgt vernieuwde neus
> Artikel lezen

Toekomstige Mercedes GLE en GLS samen op pad

Spyshots
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.