Autonieuws

Opel werkt aan ooggestuurde verlichting

Verlichting die zich aanpast aan waar je naar kijkt. Voor Opel is het geen science fiction meer. Het Duitse merk is bezig met koplampen die je 'bestuurt' met je ogen en noemt het Guiding Light.

Het jaar 2015 is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot International Year of Light. Voor Opel het moment om nieuwe verlichtingstechnieken te ontwikkelen. Samen met de Technische Universiteit van Darmstadt zijn ze nu bezig met eye-tracking technologie om de koplampen aan te sturen.

Eén camera
Opel is bezig met een systeem waarin één webcam alle oogbewegingen van de bestuurder volgt en daar vervolgens de lichtbundels op aanpast. Omdat een gewone webcam iets te traag is, integreren ze infrarood- en lichtsensoren die 50 keer per minuut je ogen scannen, ook in het donker.

Oogbewegingen
Als je aan het rijden bent beweeg je veel met je hoofd en je ogen. Die bewegingen moeten natuurlijk niet direct gevolgd worden. Ook daar heeft Opel wat op bedacht. Door een soort vertragingsfilter in te bouwen blijven de bewegingen van de koplampen vloeiend en kun je even opzij kijken zonder dat het licht van richting verandert.

AFL-systeem
Opel werkt al langer met een camera om de verlichting te regelen. Het AFL-systeem, dat nu al beschikbaar is op de meeste modellen, kan in samenwerking met de Opel Eye frontcamera al de verlichting aanpassen aan verschillende weg- en weercondities. De camera die is geïntegreerd in de binnenspiegel detecteert ook voor- en tegenliggers om vervolgens van groot- naar dimlicht te schakelen, zodat je niet iemand verblindt. Guiding Light is er weer een vervolg op.

Gerelateerde artikelen

Opel Corsa GSi terug van weggeweest

Autonieuws
> Artikel lezen

Nog geen plannen met Pasen? Ga naar de haaien bij Opel

Autonieuws
> Artikel lezen

Nieuwe Opel Mokka X onderweg naar 2019

Spyshots
Nieuwe Opel Mokka X onderweg naar 2019
> Artikel lezen

Nieuwe Opel Insignia GSi verpulvert OPC-voorganger op de Ring

Autonieuws
> Artikel lezen

Opel rolt Pace!-programma uit: enkel nog hybrides en EV's

Autonieuws
Opel rolt Pace!-programma uit: enkel nog hybrides en EV's
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.