Autonieuws

Formule 1

13 zaken die je wilt weten over de nieuwe F1 Safety en Medical Car

10 maart 2015

Sinds 1996 staat Mercedes-AMG garant voor de veiligheid in de koningsklasse van de internationale motorsport. Voor seizoen 2015 levert AMG een nieuwe Safety Car in de vorm van de AMG GT en de nieuwe Medical Car in de vorm van de C-klasse Estate. Dertien feiten over deze bijzondere bolides.

V8-power 1

V8-power

Met F1-auto’s om te temmen is snelheid geboden. De V8-biturbo in de AMG GT zal daarin met 510 pk niet tekort schieten. Al blijft het aanpoten.

Snel ter plaatse 2

Snel ter plaatse

Ook een V8, ook met twee turbo’s, ook 4.0 liter groot en ook 510 pk. Hij heeft weliswaar 0,3 seconden langer nodig om naar 100 km/h te sprinten maar als het erop aankomt is de Medical Car zo ter plaatse.

Akoestisch genot 3

Akoestisch genot

Als akoestische geste naar de Formule 1-fans op de tribunes en voor de televisieschermen zijn de AMG’s uitgerust met een gemodificeerd Performance uitlaatsysteem, waardoor het V8-motorgeluid nog beter klinkt.

Koel blijven 4

Koel blijven

De Safety Car moet snelheid houden zodat de banden en remmen van de Formule 1-auto's niet teveel afkoelen en de motoren niet oververhit raken. Keramische remmen zijn dan ook geen overbodige luxe om zelf optimaal te kunnen blijven presteren.

Aerodynamische lichtbalk 5

Aerodynamische lichtbalk

De lichtbalk bovenop de Safety Car is aerodynamisch getest in de windtunnel. Die van de Medical Car zal echter minder goed scoren op dat vlak.

LED's 6

LED's

De LED’s in de lichtbalk hebben verschillende functies. De oranje LED’s branden als de auto in actie komt. Bij groen mogen de F1-bolides de AMG GT weer passeren.

Speciale nummerborden 7

Speciale nummerborden

Het speciale nummerbord aan de achterkant met het opschrift 'Safety Car' dan wel 'Medical Car' en oranje/groene LED's is synchroon geschakeld met de lichtbalk en zorgt in het donker of bij regen voor extra veiligheid.

Camera's 8

Camera's

Op de lichtbalk bevindt zich een televisiecamera zoals die ook bij de Formule 1-raceauto's wordt ingezet. Een andere camera bevindt zich achter de stoelen.

iPad's 9

iPad's

Co-driver Peter Tibbetts heeft voor het observeren van de F1-bolides de beschikking over twee iPads. Op de linker is het internationale tv-signaal te zien, op de rechter naar keuze bewegende beelden van de actuele positie van de F1-auto's of de actuele rondetijden.

Vlaggen in LED-vorm 10

Vlaggen in LED-vorm

Het ingebouwde 'Marshalling System' informeert de coureurs middels een driekleurige LED over de vlagsignalen op de betreffende sectie van het circuit. De Safety en Medical Car beschikken er eveneens over.

Zespuntsgordels 11

Zespuntsgordels

De leden van het Safety Car-team worden in hun kuipstoelen stevig op hun plaats gehouden door zespuntsgordels met AMG-logo. Die zijn voor het productiemodel niet leverbaar. In de Medical Car zijn zelfs vier kuipstoelen gemonteerd.

Medische apparatuur 12

Medische apparatuur

In de bagageruimte met een inhoud van 490 liter bevindt zich de complete nooduitrusting inclusief defibrillator en beademingsapparatuur.

Zo goed als origineel 13

Zo goed als origineel

In 2008 zette Mercedes-AMG een zwaar gemodificeerde SL 63 AMG in als Safety Car. Die werd 220 kg afgeslankt en motorisch zwaar getuned. De AMG GT is op bovengenoemde modificaties bijna identiek aan de productieversie. Een mooi visitekaartje voor de fabrikant.

Gerelateerde artikelen

Mercedes-topman: '2020 mooi jaar voor AMG GT Black Series'

Spyshots
> Artikel lezen

Facelift voor Mercedes-Benz C-klasse

Autonieuws
> Artikel lezen

Opnieuw gespot: de Mercedes-AMG GT4 die niet zo kan heten

Spyshots
Opnieuw gespot: de Mercedes-AMG GT4 die niet zo kan heten
> Artikel lezen

Mercedes-AMG C 63-modellen bijgepunt

Autonieuws
> Artikel lezen

Mercedes-AMG GT Coupé laat zich eindelijk zien

Autonieuws
Mercedes-AMG GT Coupé laat zich eindelijk zien
> Artikel lezen

Mercedes-AMG GT Black Series, ben jij dit?

Spyshots
'Mercedes wil GT4-racer naar de openbare weg brengen'
> Artikel lezen