Autonieuws

Dit kan de nieuwe Audi R8 zoal

Om te peilen dat ze het een beetje goed hebben gedaan, heeft Audi een select groepje autojournalisten alvast met de nieuwe R8 laten rijden. Met een prototype weliswaar, maar de details die daarover nu naar buiten zijn gekomen zullen niet of nauwelijks afwijken van het definitieve productiemodel dat in Genève wordt gepresenteerd.

Een van de media die al eventjes heeft mogen snuffelen aan de nieuwe Audi R8 is het toonaangevende Britse magazine Autocar. En die zegt over de tweede generatie dat het een andere sportauto is geworden dan het origineel. Laat je dus niet misleiden door het conservatieve uiterlijk. Dat kennen we nu eenmaal van Audi.

Controleerbaarder
Een nieuwe rijeigenschap van de nieuwe R8 is zoal dat de sportauto zowel comfortabeler als scherper is geworden. Dit dankzij een nieuwe, variabele wielophanging en -geometrie, maar ook een nieuw ontwikkelde stuurinrichting. Een en ander is gedaan om de R8 makkelijk en veiliger op de grenzen van zijn kunnen te kunnen rijden.

V10 in twee varianten
Die grenzen liggen overigens nog een stuk verder dan bij de eerste generatie. Niet in de laatste plaats vanwege een aangesterkte V10. Daarvan zullen er twee varianten in omloop worden gebracht, waarvan de sterkste, de V10 Plus, een vermogen levert van 610 pk, uiteraard verdeeld over alle vier de wielen middels quattro.
Het gebruik van een V8 is opvalland genoeg niet gevallen. Misschien komt die nog, maar tot dusver heeft het er alle schijn van dat Audi vol het gevecht in eigen keuken aangaat met Lamborghini. De Huracan, waarop de nieuwe R8 sterk is gebaseerd, beschikt immers ook over 610 pk, terwijl die Italiaan voorheen pertinent krachtiger was. Anderzijds, de R8 evenaart de Huracan qua vermogen enkel als topmodel. Van de Huracan moet zo'n lijstaanvoerder nog verschijnen. Aanhangers van hiërarchie hoeven dus niet te stressen.

Dubbele koppeling standaard
Niet helemaal nieuw, maar wel grondig verbeterd is de S tronic 7-traps automaat met dubbele koppeling die elke R8 standaard heeft. Schakelen verloopt via flippers achter het stuurwiel. Wie dat op z'n snelst doet kan in 3,2 seconden naar de 100 km/h knallen en we hebben het dan over de V10 Plus. De topsnelheid ligt op 328 km/h.
Gaat dit je net even te snel, weet dan dat de nieuwe R8 er ook met 540 pk sterke V10 is. Bij een hoge 8.000 tpm wordt dat piekvermogen afgegeven en het maximumkoppel van 540 Nm laat van zich spreken bij 6.500 tpm. Bij de V10 Plus komen de maximale vermogensafgiftes zelfs nog iets later vrij. Een ouderwets hoogtoerig en meeslepend blok dus, die 5.2 liter tiencilinder. En daaruit valt (voorzichtig) op te maken dat het met de soundtrack van de R8 wel snor zit.

Elektrische e-tron
De R8 is (op papier) zelfs een tikkeltje zuiniger dan voorheen. Een verdienste van het lagere gewicht door gebruik te maken van aluminium en CFRP. Plus – jawel – een start/stop-systeem. Als V10 Plus weegt de nieuwe R8 iets meer dan 1.450 kilogram, een kleine 70 kilogram minder dan voorheen, maar evenwel 32 kilogram meer dan zijn Italiaanse evenknie.
Wil je echt zuinig, dan is het wachten op de volledig elektrische versie, de R8 e-tron. Daarmee kan je circa 400 kilometer geheel emissievrij losgaan. En als die net zo rijdt als het prototype waarmee wij hebben gereden dan moet dat nog fun zijn ook!

Gerelateerde artikelen

'Geniet van de Audi R8 zolang het nog kan'

Autonieuws
'Geniet van de Audi R8 zolang het nog kan'
> Artikel lezen

Nieuwe Audi R8: tipje van de sluier

Autonieuws
Nieuwe Audi R8: tipje van de sluier
> Artikel lezen

Audi presenteert R8 V10 RWS mét achterwielaandrijving

Autonieuws
Audi presenteert R8 met achterwielaandrijving
> Artikel lezen

Geen opvolger, wel nog een facelift voor Audi R8

Spyshots
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.