Autonieuws

Aston Martin Vantage GT12 breekt los

Van gebrekkige ambities hebben we Aston Martin nog nooit kunnen betichten. Dat bewijst ook de gloednieuwe Vantage GT12, de meest potente en compromisloze Vantage ooit, die het in de ring mag opnemen tegen de meest geharde sportauto's te koop.

De basis van de Vantage GT12 Special Edition ligt in de normale V12 Vantage S. De Britten zijn echter niet over één nacht ijs gegaan en hebben het concept volledig op de schop gegooid. Neem bijvoorbeeld het exterieur maar eens in ogenschouw. Dat moet werkelijk uren en uren in de windtunnel hebben vertoeft. Daar is de forse frontsplitter, brede en lage zijskirts en een enorme achterspoiler gekweekt voor optimale grip en stabiliteit op hoge snelheden.

Vet verbranden
De kleurstelling mag welllicht even wennen zijn, effectief is deze carrosserie absoluut. En niet alleen tegen de wind, maar tevens wat betreft gewicht. Door het veelvuldig gebruikt van koolstofvezel carrosseriedelen en onder meer polycarbonaat ramen daalde de massa van de Brit met ongeveer 100 kilogram naar een leeggewicht van 1.565 kg.

“De kleurstelling mag welllicht even wennen zijn, effectief is de carrosserie absoluut!”

Zalige V12-krachtbron
Maar met enkel uiterlijke wijzigingen kom je er niet. De standaard 573 pk sterke 6.0 liter V12 kreeg tevens een anabolenshot in de vorm van tal van nieuwe onderdelen. Het resulteerde in een winst van 27 pk, wat het totaal naar 600 pk brengt. En ook daar eindigde de prestatiedrang van Aston Martin niet. Ook het onderstel werd opnieuw ingericht. Zo verbrede de Britten bijvoorbeeld de spoorbreedte en monteerde het Michelin Pilot Super Sport banden.

Doel bereikt
Naast uitzonderlijk compromisloos wordt de Vantage GT12 Special Edition bijzonder exclusief. Aston Martin zal de productie limiteren op slechts 100 te bouwen exemplaren. En met een vanafprijs van bijna drie ton voor de gewone V12 Vantage S zal deze snellere, exclusievere GT12 tevens nagenoeg onbetaalbaar worden. Kortom, Aston Martin lijkt haar beoogde doel ruimschoots te hebben bereikt. Mocht de Vantage GT12 op technisch vlak niet een streepje voor hebben op de Porsche 911 GT3 RS, dan doet het gehalte van een collector's item dat wel.

Gerelateerde artikelen

Quality time! Aston Martin Vantage heeft een online configurator

Autonieuws
> Artikel lezen

Nieuwe Aston Martin Vantage deelt plaagstootjes uit

Autonieuws
> Artikel lezen

Nieuwe Aston Martin Vantage al bijna uitverkocht

Autonieuws
Nieuwe Aston Martin Vantage al bijna uitverkocht
> Artikel lezen

Aston Martin trekt doek van nieuwe Vantage

Autonieuws
> Artikel lezen

De nieuwe Aston Martin Vantage: dit is 'em!

Autonieuws
Nieuwe Aston Martin Vantage zo goed als af
> Artikel lezen

Aston Martin Vantage GTE geeft je vleugels

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.