Autonieuws

Rinspeed Budii: rijderswissel van de wacht

Traditiegetrouw pakt Rinspeed elke Autosalon van Genève uit met een apart studiemodel dat onze kijk op automobiliteit in een nieuw daglicht plaats. Gedurende de aanstaande editie van die show doet het dat opnieuw: met deze Budii die meer kan dan alleen autonoom rijden.

Dat Rinspeed wordt gezien als de 'denktank' van de automobielindustrie komt niet uit de lucht vallen. Al jaren fungeert het als de visionair op het gebied van mobiliteit en veelal in Genève pakt het bedrijf het groots uit met wat het nu weer uit de hoge hoed heeft getoverd. Autonoom rijden speelt daarin een steeds belangrijkere rol, waarvan de Xchange het een na laatste voorbeeld was. De nieuwste aanwinst op dit gebied is deze Buddi, die overduidelijk is gebaseerd op de i3. Maar zelfs die BMW steekt maar wat gewoontjes af ten opzichte van de Rinspeed Budii.

Stuur jij of ik?
Rinspeed is ervan overtuigd dat elektrisch rijden de toekomst is, dus de Budii moest zodoende elektrisch aangedreven zijn. Maar dat gegeven is tegenwoordig natuurlijk niet bijster bijzonder meer, net als de mogelijkheid om geheel autonoom te kunnen rijden zodat zelfs de bestuurder onderweg bijvoorbeeld de (digitale) krant van de dag kan lezen of gezellig een potje schaak kan spelen met zijn medepassagier. Het stuurwiel zelf in handen nemen kan ook en het leuke daarvan is dat de bestuurder niet telkens per se aan één vaste kant van de Budii hoeft in te stappen. De Budii beschikt namelijk over een soort stuurkolom op rails zodat de bestuurder zowel links als rechts kan gaan plaatsnemen. Weliswaar niet uniek, maar nog altijd verre van gemeengoed. Rinspeed wil dit echter versnellen om van de auto echt 'een vriend op wielen' te maken.

Glazen bol
Wanneer er autonoom gereden wordt, positioneert de Budii het stuurwiel in het midden van het dashboard om de inzittenden de meest ruimte voor hen te bieden. Ook centraal is een gigantische tablet te vinden waarmee allerlei functies zijn te bedienen, zoals de grappige zonneschermen voor de zijruiten en de 'suïcide deuren'. Niet te missen is de arm op het dak. Esthetische verantwoord is anders, maar de camera erin is evenwel bijzonder functioneel. Die scant namelijk het wegdek voor de Budii af om vervolgens de verkregen gegevens door te spelen aan de luchtvering zodat deze kan anticiperen op wat komen gaat. Comfort gegarandeerd.

Vergeet vooral niet de bijgevoegde fotogalerij te bekijken om meer van dit automaatje te zien.

Gerelateerde artikelen

Rinspeed microMAX is persoonlijke stadsbus

Autonieuws
Rinspeed microMAX is persoonlijke stadsbus
> Artikel lezen

Rinspeed borduurt verder op autonome autoconcepten

Autonieuws
Rinspeed borduurt verder op autonome autoconcepten
> Artikel lezen

Fantasie in Rinspeed Etos laat je mond openvallen

Autonieuws
> Artikel lezen

Opvouwbaar stuurwiel in autonome Rinspeed Etos

Autonieuws
> Artikel lezen

Rinspeed showt interieur van autonome XchangE

Autonieuws
Rinspeed showt interieur van autonome XchangE
> Artikel lezen

Rinspeed richt Tesla Model S in als rijdend penthouse

Autonieuws
RinSpeed
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.