Autonieuws

1.090 pk sterke nanoFlowcell Quant F: verdere evolutie

Het Liechtensteinse nanoFlowcell blijft ons verbazen met de Quant. Waar we in eerste instantie het vermoeden hadden dat dit bij een spetterende conceptcar zou blijven werken momenteel 100 R&D-medewerkers aan het productieklaar stomen van het model. Op de Autosalon van Genève wordt met de Quant F, de opvolger van de vorig jaar gepresenteerde Quant E, de actuele status getoond. En die is nog indrukwekkender dan de concept van vorig jaar.

Over het design maken we niet al teveel woorden vuil. Het is volgens de ontwerpers volledig opnieuw getekend, maar volgens ons vooral een doorontwikkeling van de vorig jaar gepresenteerde Quant E. En dat doet eigenlijk ook niet ter zake. Veel indrukwekkender is de techniek.

Vier elektromotoren: 1.090 pk
De elektrische aandrijving met vier asynchrone motoren ontwikkelt maar liefst 1.090 pk. Via een nieuw ontwikkelde tweetraps automaat wordt het vermogen verdeeld over alle vier de wielen. Met een druk op de knop kunnen enkel de achterwielen aangedreven worden. Hoe snel de auto na de update is, is nog niet bekend. De vorige versie van de 2,3 ton zware Quant versnelde in 2,8 seconden van nul naar 100 km/h. De topsnelheid lag op 380 km/h. Daar zal niet veel aan gewijzigd zijn verwachten wij. Nieuw is overigens de dubbele achtervleugel op de Quant F. Bij 80 km/h klapt die automatisch op en zorgt voor extra downforce op de achterwielen.

“De elektrische aandrijving met vier asynchrone motoren ontwikkelt maar liefst 1.090 pk.”

De redox flow batterij

Energie levert een zogenaamde redox flow batterij. En daar is de Quant het meest uniek om. Die technologie wordt momenteel onder meer gebruikt voor het opslaan van de elektriciteitsoverschotten in wind- en zonne-energiecentrales. Bovendien wordt deze door veel deskundigen als dé energiebron van de elektrische auto van morgen beschouwd.
Kort uitgelegd gaat het bij de redox flow batterij om een combinatie van een accu en een brandstofcel met vloeibaar elektrolyt. Dat laatste wordt in twee tanks van elk 250 liter opgeslagen. Het elektrolyt wordt in de cel gepompt, een membraansysteem scheidt beide elektrolytvloeistoffen en zorgt voor een reactie. En precies daaruit ontstaat de energie voor de aandrijving. De energie die nodig is voor het opladen komt daarom niet uit het stopcontact, maar uit het tankpistool. Een tankbeurt zal dus niet langer duren dan bij een diesel- of benzine-auto.

Bereik verder verbeterd: 800 km
Volgens de fabrikant werd de actieradius vergeleken met het eerste model met een derde vergroot. De Quantum F zou nu een rijbereik van ruim 800 kilometer hebben. En daarna kun je dus 'gewoon' gaan tanken.

“De energie die nodig is voor het opladen komt daarom niet uit het stopcontact, maar uit het tankpistool.”

En nu?

Details over serieproductie of hoeveel het model ons zal kosten geeft het Liechtensteinse bedrijf voorlopig niet vrij. In hoeverre de indrukwekkende cijfers kloppen, kunnen wij voorlopig dus niet nagaan. Zijn vuurdoop krijgt de Quant F op de Autosalon van Genève in maart. De fabrikant geeft aan momenteel 90% van de auto klaar te hebben voor homologatie. Op dit moment werken 100 R&D-medewerkers aan het doorontwikkelen van de auto. En daarmee lijkt het productiestadium heel dichtbij te zijn. Ondertussen blijven wij duimen dat het interieur van de vorig jaar in Genève gepresenteerde Quant E ook op het productiemodel behouden blijft. Want oh wat is dat mooi!

Gerelateerde artikelen

Groen licht voor Quantino en Quant F

Autonieuws
Groen licht voor Quantino en Quant F
> Artikel lezen

Meer details over nieuwe NanoFlowcell, waaronder naam

Autonieuws
Meer details over nieuwe NanoFlowcell, waaronder naam
> Artikel lezen

NanoFlowCell Quantino: nog dit jaar de weg op

Autonieuws
NanoFlowCell Quantino: nog dit jaar de weg op
> Artikel lezen

Quant e-Sportlimousine maakt stap richting productie

Autonieuws
Quant e-Sportlimousine maakt stap richting productie
> Artikel lezen

NanoFlowcell presenteert - nu al - tweede concept

Autonieuws
NanoFlowcell
> Artikel lezen

Groen licht voor Quantino en Quant F

Autonieuws
Groen licht voor Quantino en Quant F
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.