Autonieuws

Nissan's Le Mans-racer laat 1.000 pk los op de voortrein

In tegenstelling tot de andere participerende automerken, lanceerde Nissan haar Super Bowl-commercial in de rust van die Amerikaanse football-finale. Liefst 110 miljoen mensen zagen tijdens "With Dad" de nieuwe Maxima onthuld worden. Maar de hoofdrol was toch wel weggelegd voor deze bijzondere GT-R LM Nismo.

Hoewel de nieuwe Maxima niet verkeerd oogt, komt deze hoogstwaarschijnlijk toch niet naar Europa. Heel interessant is deze grote sedan dus niet voor ons. Hoe anders is dat omtrent de GT-R LM Nismo. Althans, voor de trouwe aanhangers van de 24 Uren van Le Mans. Komende zomer hoopt Nissan hiermee furore te maken op het Franse La Sarthe. Maar eigenlijk doen de Japanners dat – geheel volgens traditie – nu al. Want net als de DeltaWing, de ZEOD RC en eigenlijk ook de Leaf Nismo RC is de GT-R LM Nismo geen doorsnee racer.

Dubbel geblazen V6-hybride
Hoewel de GT-R LM Nismo betrekkelijk lang en een tikkeltje eigenaardig smoelt, ligt hij optisch aardig in lijn met de meeste LMP1- en LMP2-racers. Onderhuids doet de nieuwe Nissan het dan weer compleet anders. De GT LM Nismo is namelijk een voorwielaandrijver, wat natuurlijk zeer bijzonder is voor een circuitwapen van dit kaliber. Louter aandrijving op de voorwielen wordt in de racerij immers als (zwaar) ondergeschikt aan achterwielaandrijving beschouwd. Niet voor niets stammen de laatste voorwielaangedreven LMP-auto's uit het prille begin van dit millennium.
Toch moet de GT-R LM Nismo hierop niet meteen uitgevlakt worden door de concurrenten Audi, Toyota en Porsche, meent Nissan. Niet in de laatste plaats omdat de auto naar verluidt beschikt over ruimschoots 1.000 pk, terwijl het wagengewicht nog geen 900 kilogram bedraagt. Een vermogen dat wordt opgewekt door een twinturbo-V6, die in de basis gelijk is aan die in de GT-R voor stervelingen, en een krachtige elektromotor.

De omgekeerde wereld
Hoeveel pk de Nissan GT-R LM Nismo exact weet te produceren en of daadwerkelijk al het vermogen of slechts een deel hiervan naar de voorwielen gaat, is in feite (nog) geheim. Desalniettemin gaan er berichten de ronde dat het maximumvermogen zelfs zo'n 1.250 pk bedraagt.
Nissan lijkt welhaast van het padje af, maar dat is natuurlijk niet zo. Vanwege de grotere technische vrijheid die de prototype-klasse van de Le Mans Series biedt in vergelijk tot bijvoorbeeld de Formule 1 en het WRC, menen de techneuten bij Nissan alsnog een geschikte methode te hebben gevonden om al dit vermogen efficiënt op het asfalt te zetten. Hoe? Door onder meer de aangedreven voorwielen significant breder te maken dan de achterwielen. Vooraan meten ze 14 inch tegen 9 inch achter. Er is vast nog meer, maar daarmee treedt Nissan pas later naar buiten.

Gerelateerde artikelen

Liefhebber bouwt Nissan GT-R Nismo van Lego

Autonieuws
Nismo
> Artikel lezen

Nissan GT-R (Nismo) weet niet van ophouden

Spyshots
> Artikel lezen

Koop deze 1.200 pk sterke Nissan GT-R via Marktplaats

Autonieuws
Koop deze 1.200 pk sterke Nissan GT-R via Marktplaats
> Artikel lezen

Ook Nissan GT-R Nismo nog weer wat scherper

Autonieuws
Nissan GT-R Nismo 2016
> Artikel lezen

Nissan Copzilla: 'Anything you say can be held against you'

Autonieuws
Nissan Copzilla: 'Anything you say can be held against you'
> Artikel lezen

Laatste ronde voor Nissan GT-R Track Edition

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.