Autonieuws

Toyota maakt comeback in het WRC

Is dat eventjes fijn wakker worden. Een van de roemruchtste automerken in de rallysport keert daarnaar terug. Toyota (Motorsport) gaat vanaf 2017 weer deelnemen aan het WRC.

Zou Toyota geïnspireerd zijn door onze rallyspecial? Nee, natuurlijk niet, dit is gewoonweg een gevalletje het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Gedurende succesvolle fragmenten, verspreidt over de jaren '70 en '80, en zelfs een dominantie in de jaren '90 houdt Toyota heel warme herinneren over aan het WRC. En dat wil het heel graag nogmaals beleven, niet in de laatste plaats om Toyota als merk een meer emotionele lading mee te geven. Iets waarmee het natuurlijk al begonnen was door te gaan deelnemen aan Le Mans.

Alles in eigen huis
In de Le Mans Series had Toyota niet veel seizoenen nodig om mee te doen om de prijzen. Laten we hopen dat deze geschiedenis zich herhaalt vanaf 2017 in het WRC. Hoewel dat hoogste niveau van de rallysport inmiddels weer aardig wat fabrieksteams telt, kan er altijd meer bij om de competitie onderling opwindend te maken voor de deelnemende equipes en het publiek. Anders dan bijvoorbeeld de Formule 1 staat in het WRC geld niet zozeer synoniem aan succes. De rallysport kent veel meer externe, niet beïnvloedbare factoren op het hoogste erepodium te kunnen bestijgen. Toch hebben de WRC-teams zo hun eigen foefjes om een sterkere basis te hebben dan de concurrentie. Veel, waaronder het rallywapen, wordt daarom achter gesloten deuren in eigen huis ontwikkeld. Ook Toyota doet het op deze manier.

Yaris WRC
Blijk hiervan is dat Toyota al enige tijd in het geheim heeft gewerkt aan de Yaris WRC, die de CEO van de Japanse autogigant, Akio Toyoda, persoonlijk aan de wereld presenteerde. De Yaris WRC is wel eventjes wennen, want heeft niet de visuele impact als de Celica GT-Four en de Corolla WRC van weleer. Onder de kap is dat anders, want daar gaat 300 pk schuilt uit een 1.6 liter viercilinderturbo. Het schakelwerk verloopt via sequentiële 6-bak van ZF Sachs.

Intensief testprogramma aanstaande
De komende tijd zal het testwerk met de Yaris WRC sterk worden geïntensiveerd. Niet alleen wordt een speciaal team van WRC-specialisten en -engineers vrijgemaakt voor het project, maar ook is een testteam aangewezen, met onder meer het Franse talent Eric Camilli (27) en de al ervaren Sebastian Lindholm en Stéphane Sarrazin. Bijvoorbeeld Sarrazin rijdt niet alleen voor Toyota in het World Endurance Championship, maar won in het verleden ook al verschillende grote rally's, waaronder de Tour de Corse.

Gerelateerde artikelen

Toyota presenteert Yaris WRC in definitieve livery

Autonieuws
> Artikel lezen

Straatlegale Toyota Yaris WRC is wolf in schaapskleren

Autonieuws
Straatlegale Toyota Yaris WRC is wolf in schaapskleren
> Artikel lezen

'Sla hier af!' mondt uit in natte voeten

Autonieuws
'Sla hier linksaf' mondt uit in natte voeten
> Artikel lezen

Vroege facelift voor aangescherpte Toyota Yaris

Autonieuws
Vroege facelift voor aangescherpte Toyota Yaris
> Artikel lezen

Voorproefje aangekondigde Toyota Yaris hot hatch

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.