Autonieuws

2017 het jaar van de Audi TTQ

Alsof Audi nog niet genoeg softroad-modellen in de aanbieding heeft. Toch lanceren de Ingolstadters er in 2017 nog eentje: de TTQ, momenteel beter bekend als de TT Offroad Concept.

Ga er gerust even voor zitten. Q3, Q5, Q7, in zekere mate de A4 en A6 Allroad, en in de nabije toekomst de Q1 en de nu aangekondigde TTQ; bij Audi kunnen ze niet genoeg krijgen van allerhande SUV en crossovers. De keuze is er reuze, en ook al kennen diverse modellen een behoorlijke overlap, zo lang de kassa blijft rinkelen peinst Audi er niet over te stoppen met een klein leger aan softroaders.

Slechts één 4-deurs TT
Audi liep al eventjes met het idee rond meerdere carrosserievarianten van de TT op de markt te brengen, bij sterke voorkeur modellen met vier portieren. Twee studiemodellen gingen daaraan vooraf: de Audi Allroad Shooting Brake annex TT Offroad (versie 2.0) en de TT Sportback. Door die laatste gaat verrassend genoeg een rode streep, maar de TT Offroad krijgt wel een vervolg in de vorm van een productiemodel. In 2017 maakt deze zijn opwachting in de showrooms als TTQ.

Geen Q2?
Hoewel TTQ een heel logische Audi-naam is (het betreft immers een SUV-achtige) is het anderzijds opmerkelijk dat de keus niet is gevallen op bijvoorbeeld Q2 of Q4. Welnu, als het aan Audi had gelegen was het een van die twee ook geworden, maar Fiat steekt daar een stokje voor. De Italiaanse autogigant bezit namelijk de rechten hierop, om hiermee het respectievelijk het sper-differentieel op de vooras en vierwielaandrijving bij Alfa's en Maserati's aan te duiden. Daarmee is het helaas pindakaas voor Audi, al heeft ook dit nadeel zijn voordeel. Wat zeg nu zelf: TTQ klinkt toch net even wat exclusiever dan Q2 of Q4, en dat misstaat niet bij een apart gelijnde TT?

Gerelateerde artikelen

Audi Allroad shooting brake geeft voorproefje nieuwe TT en meer...

Autonieuws
Audi Allroad shooting brake
> Artikel lezen

Primeur! | Vermeende Audi Q4 is vierdeurs TT SUV

Autonieuws
Vermeende Audi Q4 is vierdeurs TT SUV
> Artikel lezen

Audi Q4 mikt op gelijkgenummerde X van BMW

Autonieuws
> Artikel lezen

Audi haalt streep door extra TT-varianten

Autonieuws
Audi haalt streep door extra TT-varianten
> Artikel lezen

Audi TTQ Cabrio opent aanval op de Evoque?

Autonieuws
Audi TTQ Cabrio opent aanval op de Evoque
> Artikel lezen

Audi TT offroad concept: visie op TT SUV

Autonieuws
Audi TT offroad concept: visie op TT SUV
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.