Autonieuws

Volkswagen Passat Variant: ruim!

Het presenteren van de Passat Variant maakt de Passat-serie weer compleet. De populaire Volkswagen Passat Variant is niet alleen nieuw maar ook een stuk gegroeid. De bagageruimte is enorm en flexibel in te delen.

Het is alweer de zesde generatie van de Volkswagen Passat. Keer op keer is de Passat een absolute bestseller en met name de Variant staat daar garant voor. Van de vorige generatie zijn maar liefst 4,3 miljoen exemplaren geproduceerd. Volkswagen presenteert nu een compleet nieuwe Passat Variant die geheel in lijn met de sedan-versie is vernieuwd. De voorkant komt overeen, maar vanaf de B-stijl verschillen de Sedan en Variant wezenlijk van elkaar.
 
Afwijkend vanaf de B-stijl
De spraakmakende grille is ook op de Variant terug te vinden. Vanaf de B-stijl verandert de zijlijn van de auto. Vanaf daar loopt de lijn bij de sedan naar beneden, maar wordt die bij de Variant nog een heel stuk doorgetrokken naar achteren. Aan de achterkant zien we gelijkwaardige achterlichten voorzien van LED-lampjes. Op de wat duurdere versies heeft Volkswagen rijkelijk gestrooid met chromen lijsten. Niet alleen rond de ramen maar ook op de portieren, bumpers en achterklep is chroom gebruikt. Dat de Passat ruim is kun je bij de eerste aanblik direct zien. De overhang aan de achterkant is flink en de achterklep breed.
 
Ruim!
Ten opzichte van zijn voorganger is de Passat Variant met 9,2 cm gegroeid in de lengte en 7,2 cm in de breedte. Dat resulteert in een lengte van 4,77 m en een breedte van 1,82 m. Dat staat garant voor voldoende interieurruimte voor de passagiers en hun bagage. Tijdens onze test met de Passat bleek dat in de sedan al voldoende ruimte beschikbaar was om comfortabel te reizen. De bagageruimte van de Variant is met een inhoud van 603 liter flink groot te noemen. Wanneer je op vakantie gaat en echt ruimte nodig hebt kun je doorstapelen tot aan het dak. Je hebt dan maar liefst 1.641 liter aan bagageruimte.
 
Cargo Management Systeem
In de praktijk komt het misschien niet zo vaak voor, maar wanneer je met zware lading te maken hebt, bijvoorbeeld een auto vol vakantiespullen, dan hangt de achterkant soms bijna op de grond. Volkswagen levert de Passat Variant optioneel met een elektro-hydraulisch systeem voor de achtervering. Hiermee is dat probleem in één klap verholpen. Ook handig voor mensen met een caravan trouwens! Net als in bijvoorbeeld de Opel Vectra Stationwagon en Audi A6 Avant levert Volkswagen ook in de Passat een ´cargo management systeem´. Het komt er simpelweg op neer dat je met behulp van rails, netten en diverse hulpstukken je bagageruimte in kunt delen en zo je bagage vast kunt zetten of schuiven tegen te gaan. De achterklep is naar wens op afstand te openen en te sluiten.
 
Uitvoeringen en motoren
De uitvoeringen lopen gelijk met die van de sedan. Dat betekent dat Volkswagen de Variant levert als Trendline, Comfortline, Sportline en Highline. Standaard is de Passat Variant uitgerust met zaken als airco, 16 inch wielen, elektrische ramen vóór, centrale vergrendeling op afstandsbediening, elektrische parkeerrem, dakrails (zwart) en ESP. Op de 102 pk sterke benzinemotor na loopt het motorengamma ook gelijk. Dat betekent dat Volkswagen op benzinegebied de keuze biedt uit een 115, 150 of 200 pk sterke viercilinder en een 250 pk sterke 3.2 V6. Die laatste is ook leverbaar in combinatie met Volkswagen´s vierwielaandrijving 4Motion. Dieselen kan met een 105, 140 en 170 pk sterke TDI.
 
€ 1.500,- duurder
Vanaf september zal de Passat Variant bij de Volkswagen-dealers staan. De prijzen zullen ongeveer € 1.500,- hoger liggen dan die van de sedan.

Gerelateerde artikelen

Zuinige Passat 1.6 TDI BlueMotion te bestellen

Autonieuws
> Artikel lezen

Volkswagen Passat overtuigend 'Auto van het Jaar 2015'

Autonieuws
Volkswagen Passat overtuigend 'Auto van het Jaar 2015'
> Artikel lezen

Meer pit voor de Abt Volkswagen Passat Variant

Tuning & styling
Abt Volkswagen Passat Variant
> Artikel lezen

190 pk en 20% bijtelling voor Volkswagen Passat

Autonieuws
190 pk en 20% bijtelling voor de Passat
> Artikel lezen

Dit kost de Volkswagen Passat GTE (7%)

Autonieuws
Dit kost de Volkswagen Passat GTE (7%)
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.