Autonieuws

Volvo van het padje: S60 Cross Country

Volvo laat de wereld alvast kennismaken met de S60 Cross Country. Zoals de naam doet vermoeden betreft het de sedanversie van de populaire 60-serie met offroad-capaciteiten. De wereldpremière zal plaatsvinden tijdens de NAIAS, die volgende week in Detroit de deuren opent.

Volvo wil graag laten weten dat de S60 de eerste sedan met offroadcapaciteiten is en daarmee de eerste in zijn soort. Echter wij zijn de Subaru Legacy niet vergeten, die met z'n standaard vierwielaandrijving heeft bewezen zijn mannetje te staan in moeilijker begaanbaar terrein. Enfin, de Subaru Legacy is geen crossover-achtige dus Volvo heeft wel degelijk een gaatje gevonden in het groeiende aantal niches. De nieuwe S60 voegt zich overigens bij Volvo's Cross Country-label waar de V40 en V60 al onder vielen. Er is tevens een offroad-model van de V70, echter deze draagt nog de 'oude' XC-naam, als in XC70. Zijn opvolger, de V90 Cross Country, verschijnt binnen twee jaar.

Heuvel op, heuvel af
De claim dat de S60 Cross Country zandwegen zonder problemen de baas is doet het uiterlijk in zekere zin bevestigen. In vergelijk met de normale S60 staat hij 65 mm hoger op de wielen voor die benodigde bodemvrijheid. In de wielkasten zijn 18 of 19 inch velgen weggestopt, waar banden met hoge wangen omheen zijn gelegd. Dit zorgt niet enkel voor een ruig uiterlijk en het potentieel verder te komen in ruw terrein, maar ook voor een comfortabelere rit in het algemeen. Het visuele plaatje wordt afgemaakt door stootplaten voor- en achteraan, met boven de achterbumper de naam Cross Country.

All-Wheel drive
Onder de motorkap vinden we het bekende Drive-E-motorenaanbod. De enige benzine is de 254 pk sterke T5-motor met vierwielaandrijving. Dieselen in combinatie met vierwielaandrijving gaat via de 2.4 liter vijfcilinder turbomotor met 215 pk. Een tweede, minder sterke diesel krijgt 190 pk. Bovendien moet dat dieselmodel het met enkel aandrijving op de voorwielen doen, wat dan wel positief is voor het brandstofverbruik en vermoedelijk ook zijn prijs. Welke van deze motoren in Nederland geleverd zullen worden is nog afwachten; hierover komt later dit jaar meer informatie.

Gerelateerde artikelen

Uit de hoge hoed: Volvo V60 Cross Country

Autonieuws
Uit de hoge hoed: Volvo V60 Cross Country
> Artikel lezen

Heico Sportiv geeft Volvo S60/V60 Polestar meer pit

Tuning & styling
> Artikel lezen

Nieuwe Volvo S60 duikt poedelnaakt op

Autonieuws
> Artikel lezen

Stoer ding: Volvo V40 Cross Country (XC40)

Autonieuws
Stoer ding: Volvo V40 Cross Country (XC40)
> Artikel lezen

Nieuwe Volvo XC70: luxueuzer en veelzijdiger

Autonieuws
Nieuwe Volvo XC70: luxueuzer en veelzijdiger
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.