Autonieuws

Harman HALOsonic belooft stille auto's met persoonlijke muziekzones

In de hifi-branche is het zogenoemde noise cancelling reeds gemeengoed, maar ook de auto-industrie begint de meerwaarde van deze geluidstechniek in te zien voor hun eigen producten. Helemaal nieuw in auto's is het niet, maar Harman Kardon gaat nu al nog een stap verder. Met HALOsonic.

Zo presenteerde Bose een jaar geleden al eens Active Sound Management, een systeem dat ongewenste rij- en autogeluiden elimineert door tegenfrequenties uit te sturen. Het resultaat is een nog stillere interieur, zelfs bij auto's die al te boek staan als zeer geluidsarm. Harman's op de CES 2015 gepresenteerde HALOsonic werkt in de basis op dezelfde manier als Active Sound Management van collega Bose – zoals praktisch alle noise-cancellation systemen gebruikmaken van deze methode. Wat HALOsonic echter bijzonder maakt is het kunnen creëren van persoonlijk geluidszones.

Intuïtief

Wie regelmatig op de weg zit, herkent het vast. Diverse automobilisten luisteren naar hun favoriete muziek via een hoofdtelefoon of oordopjes. Heerlijk, want geen wind- en bandgeluid dat het luistergenot verstoort als het volume maar hoog genoeg staat. Maar dreigende technische mankementen aan de auto, een lekke band bijvoorbeeld of de ophanging linksvoor die een gevaarlijk eng geluid produceert, zijn daardoor ook niet meer te horen. Nog maar te zwijgen over de alarmerende sirenes van de hulpdiensten, met alle mogelijke gevolgen van dien.
Als we Harman Kardon moeten geloven is dat met HALOsonic niet aan de orde. Dat active noise cancellation-systeem is in staat dit soort 'intuïtieve' geluiden niet weg te filteren, terwijl onder andere het wegdek, de banden en een brommende dieselmotor geen hoorbare kik geven. Met HALOsonic valt dat zelfs persoonlijk te maken op iedere zitplaats. Zo kan de bestuurder selecteren dat hij wel graag de stembegeleiding van het navigatiesysteem te horen wil krijgen, terwijl de overige inzittenden ervoor kiezen deze niet te horen om zodoende niet gestoord te worden. En (kruis)gesprekken dan? Volgens Harman Kardon zijn die (onderling) gewoon verstaanbaar. Klinkt fantastisch, niet?!

Gerelateerde artikelen

Mercedes-Maybach Ultimate Luxury Concept lekt uit

Autonieuws
> Artikel lezen

Fluisterstil in de auto dankzij Active Noise Cancellation

Autonieuws
Fluisterstil in de auto dankzij Active Noise Cancellation
> Artikel lezen

Hoe gaaf! Iemand heeft een Porsche 917K als daily driver

Autonieuws
> Artikel lezen

Porsche 911 GT3 RS 'vliegt' over de Ring in 6:56,4

Autonieuws
> Artikel lezen

Citroen C4 Aircross mogelijk te koop bij AliExpress

Autonieuws
> Artikel lezen

Afrojack & co nemen eerste 'Nederlandse' Ford GT in ontvangst

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.