Autonieuws

Nog meer keus in A-segment met Opel Karl

Om en nabij de tienduizend euro is relatief bezien niet veel geld voor de aanschaf van een nagelnieuwe auto. Maar wie dit geld maximaal wil stukslaan, heeft evenwel legio keus. Alsof het A-segment nog niet vol genoeg was, stapt Opel nu ook in. Met de Karl, waarvan het doek is getrokken.

De Opel Karl staat pas komende zomer bij de dealer en voor vanafprijzen is het zodoende nog te vroeg. Maar dat de Karl voor rond de tienduizend euro van eigenaar zal wisselen, staat buiten kijf. Dat is Opel aan zichzelf verplicht wil het slagen in het A-segment. In geen enkele klasse is het gevecht om de euro immers zo hevig als hier en de factor prijs is op dit consumentenniveau, ongeacht de fysieke kwaliteiten van de auto, veelal doorslaggevend.

Risicomijdend design
Aangezien het A-segment ook nog eens bestaat uit allemaal kersverse doch ervaren spelers (Renault Twingo, Citroen C1, Peugeot 108, Toyota Aygo) zal de Karl het als debutant extra moeilijk krijgen. Nu het doek van de auto is getrokken zal Opel dit waarschijnlijk niet tegen spreken. Zowel het ex- als het interieur doen qua design namelijk erg veilig aan. Dit om maar een zo groot mogelijke doelgroep naar het zin te maken en daarmee de kans op succes te vergroten. De Opel Karl heeft misschien nog wel het meeste weg van de Hyundai i10.

Standaard 5 deuren
In vergelijk met de concurrentie is de Opel Karl met een lengte van 3,68 meter een fractie langer. Of dat bovengemiddeld veel binnenruimte heeft opgeleverd moet nog blijken, maar volgens Opel volstaat die maat om vijf personen comfortabel te vervoeren. De Duitse fabrikant duidt hier waarschijnlijk op een verdeling van twee volwassen plus drie kinderen. Vijf volwassenen is wellicht iets te veel van het goede. Maar wie weet. Opel heeft de instap naar de achterbank in ieder geval zo makkelijk mogelijk willen maken door de Karl standaard met 5 deuren uit te rusten.

Turbo
Op motorisch gebied liep Opel lange tijd achter de feiten aan, maar ondertussen is het aardig bij geraakt nadat het de bezem grondig door haar aandrijflijnen haalde. Dat heeft onder meer geresulteerd in een moderne driecilinder-benzine. De Adam kreeg de eer om als eerste Opel te worden voorzien van deze motor en daarna de vernieuwde Corsa. Ook de Karl krijgt 'm en het zal meteen de enige verkrijgbare krachtbron zijn. Het blokje zal 75 pk leveren en dat is relatief hoog voor de benjamin van een autofabrikant. Schakelen verloopt via een manuele 5-bak.

Verwarmd stuurwiel
Voor wie meer wil besteden zet Opel het IntelliLink-multimediasysteem in de optielijst. Hieraan is het mogelijk iOS- en Android-smartphones te koppelen om – via het centrale display – ook gebruik te maken van functies van deze apparaten, zoals het luisteren naar favoriete muziek en het kijken van opgeslagen video's. Een andere aantrekkelijke optie (tijdens de koudere maanden) is een verwarmbaar stuurwiel. Verder zet Opel nog haar beste been voor op het gebied van features. ESP en Hill Start Assist zijn zoal standaard en rijstrookassistent is optioneel, evenals City Mode en Park Assist (voor makkelijker inparkeren) en cruise control.

Gerelateerde artikelen

Opel Karl Rocks trekt de wandelschoenen aan

Autonieuws
Opel Karl Rocks trekt de wandelschoenen aan
> Artikel lezen

Opel kondigt instapmodel genaamd Karl aan

Autonieuws
Opel kondigt instapmodel genaamd Karl aan
> Artikel lezen

Altijd connected met de Online Editions van Opel

Overige
Opel Online Edition
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.