Autonieuws

Barre tijden voor veel Nederlandse autodealers

2014 lijkt voor autoverkopend Nederland af te stevenen op het slechtste jaar in decennia. Met december als enige verkoopmaand nog te gaan ziet het ernaar uit dat zelfs de eerder al sterk naar beneden gestelde marktprognose van 380.000 verkochte nieuwe auto’s lastig haalbaar wordt.

Mocht de teller daadwerkelijk op deze prognose eindigen, dan gaat 2014 de boeken in als het slechtste verkoopjaar in Nederland sinds 1969. En de verwachtingen stemmen allesbehalve positief. Afgelopen maand moesten de vaderlandse dealers opnieuw inleveren namelijk. Zo verkochten zij gezamenlijk 32.507 nieuwe auto’s, tegenover 40.354 stuks in november 2013. Dat is een fikse afname van 19,4 procent.
Hierbij moet echter vermeld worden dat deze vergelijking enigszins scheef loopt. Vorig jaar was er in november immers sprake van een abnormale eindsprint met de bijtellingsvrije plug-in hybrides van de Mitsubishi Oulander en Volvo V60 als koplopers. De levering daarvan kwam vorig jaar in november op gang waardoor de verkoopregistraties destijds omhoog schoten. Desalniettemin beleven autodealers in Nederland barre tijden, zo getuigt ook het overall dalingspercentage. In totaal zijn dit jaar 351.752 nieuwe personenauto's op kenteken gezet, een daling van 6,9 procent in vergelijking met dezelfde periode in 2013.

Topmaand voor Peugeot
Desondanks zijn er ook merken die het beter doen dit jaar. Peugeot is er daar een van. Ook in november beleefden de Fransen weer een topmaand met 3.928 nieuwe verkochte auto’s. Met dank aan de 108 en de 308. Volkswagen is het op een na best verkopende automerk in november met 3.512 registraties, gevolgd door Renault op plaats drie (2.919 stuks, waarvan de Clio alleen al goed was 1.409 stuks). De nummer vier en vijf zijn respectievelijk Citroën (2.215 stuks) en Opel (1.971 stuks). Opmerkelijk is dat deze twee laatste deze top-5 compleet maken zonder een verkoopknaller op modelniveau. De Skoda Octavia en de Volvo V40 maken de top-5 van die categorie namelijk compleet.

Gerelateerde artikelen

Licence to build: LEGO James Bond Aston Martin DB5

Lifestyle & design
> Artikel lezen

Huh, Porsche 911 GT3 ook als cabrio?!

Spyshots
> Artikel lezen

'Honkbal'-leder maakt comeback in bijgepunte Audi TT (Roadster)

Autonieuws
> Artikel lezen

Renault zet Mégane RS op scherp met Trophy

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.