Autonieuws

Toyota is Audi overall wel de baas met TS040 Hybrid

Toyota mag dan nog altijd wachten op een begeerde overwinning in de 24 Uren van Le Mans, over een heel raceseizoen gemeten heeft het Japanse merk eindelijk de hegemonie van Audi doorbroken. Toyota kroonde zich vannacht namelijk tot de nieuwe kampioen in de FIA World Endurance Championship.

Het FIA World Endurance Championship (WEC) kende tijdens het 2014-seizoen acht langeafstandsraces. De 24 Uren van Le Mans is daarvan veruit de bekendste, maar er werd ook uren achtereen gereden op het circuit van Silverstone, Spa-Francorchamps, Fuji, Shanghai, Bahrein, Austin en Interlagos. Een uiteenlopende programma dus met dito omstandigheden en Toyota blijkt dan overall de zaakjes het beste voor elkaar te hebben. Sterker, Audi en Porsche wisten Toyota slechts twee van de in totaal acht keer de baas te zijn. Speldenprikjes voor het oppermachtige Toyota dit WEC-seizoen, al voelt het onverhoopte verlies tijdens Le Mans ongetwijfeld als een zeurige napijn.

Nederlands tintje
Dat Toyota zich tot de nieuwe WEC-kampioen heeft laten kronen is des te knapper als je beseft dat het budget van de Japanners aanzienlijk kleiner is dan dat van Audi en Porsche, de andere twee fabrieksteams in de LMP1-klasse. Een schouderklopje gaat daarbij in het bijzonder uit naar Rob Leupen, de Nederlandse teammanager bij Toyota Motorsport.

In 2015 weer van de partij
Hoewel dit eigenlijk al besloten was, is Toyota als kersvers kampioen er helemaal zeker van dat het in 2015 opnieuw aan de start van het WEC staat. Vol zelfvertrouwen en met de ogen meer dan ooit gericht op de maand juni, waarin traditiegetrouw de 24 Uren van Le Mans wordt verreden. Een interessant jaar wordt het ongetwijfeld nu Nissan kenbaar heeft gemaakt ook deel te zullen namen aan de LMP1-klasse van het FIA World Endurance Championship. De eerste race staat gepland voor 12 april 2015, en wel de 6 Uren van Silverstone.

Gerelateerde artikelen

Veramerikaanste Toyota Camry lost Avensis af

Autonieuws
> Artikel lezen

Toyota Supra ook op Goodwood nog altijd in een velletje

Autonieuws
Toyota Supra ook op Goodwood nog altijd in een velletje
> Artikel lezen

Verslag: de 82ste 24 Uren van Le Mans in 24 foto's

Autonieuws
Sneller
> Artikel lezen

'Lekkerste Toyota Supra telt 4 cilinders'

Autonieuws
> Artikel lezen

Nieuwe Toyota TS040 met veel enthousiasme naar Le Mans

Autonieuws
Nieuwe Toyota TS040 met veel enthousiasme naar Le Mans
> Artikel lezen

Bonus: Gigantische fotogallerie 24 Uren van Le Mans 2014

Fotogalleries
24 uur
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.