Autonieuws

Skoda Fabia R5: 270 pk op 1.230 kg

Dit is de rallyversie van de nieuwe Skoda Fabia. En dat is me toch een brute verschijning geworden! Hij zal binnenkort in actie komen en daarmee het hart van Skoda-liefhebbers sneller laten kloppen.

Update 9 april 2015 - De begin december op de Essen Motor Show gepresenteerde Skoda Fabia in rallytrim is inmiddels door de autosportfederatie FIA goedgekeurd om deel te mogen nemen aan wedstrijden. En daarbij zijn de belangrijkste specificaties vrijgekomen. En wat blijkt: de Fabia R5 ziet er niet alleen snel uit, dat is 'ie ook daadwerkelijk. De heel fijnzinnig getunede 1.6-turbomotor levert op z'n minst 270 pk tegenover een leeggewicht van 1.230 kilogram. De snelle rekenaar weet dan al dat dit een keurige 219 pk per ton betreft, waarmee je een Porsche 911 Carrera S behoorlijk aan het zweten krijgt. Nog maar te zwijgen over een potje stoeien in een willekeurig heuvellandschap. De Fabia R5 vertrouwt op zulke momenten op zijn geavanceerde vierwielaandrijving met op al z'n hoeken mechaniek van McPherson.

Uitgebouwd
Wij vinden het kicken hoe Skoda de nieuwe Fabia tot rallymonster heeft omgetoverd. Het aerodynamisch geoptimaliseerde koetswerk (meteen ook een stuk breder dan de standaardcarrosserie), de enorme achtervleugel en luchthapper op het dak zijn weliswaar functioneel, maar vooral bruut om te zien. Dat de uitlaat naar het midden is verhuisd en de buitenspiegels zijn gekrompen draagt nog meer bij aan zijn stoere voorkomen. Om nog maar te zwijgen over de felgroene kleurstelling (zie fotogalerij).

FIA regels

Onder de kap ligt een 1.6 liter turbomotor die wordt gekoppeld aan een sequentiële vijfbak. Niet dat Skoda daarin veel keuze had, want de WRC 2-reglementen van de FIA dicteren die specificaties nu eenmaal. Net als het minimumgewicht overigens. Dat bedraagt amper 1.200 kg en je kan ervan op aan dat deze wedstrijdtelg nauwelijks enkele grammen meer weegt. De remmen en ophanging zijn uiteraard ook aangepast om straks op de rallywegen geen flater te slaan.

Gerelateerde artikelen

Dit is de officiële Hyundai i20 WRC voor 2014

Autonieuws
Dit is de officiële Hyundai i20 WRC voor 2014
> Artikel lezen

Extreme Audi S1 in World Rallycross Championship

Autonieuws
Extreme Audi S1 in World Rallycross Championship
> Artikel lezen

Deze knotsgekke Volkswagen Beetle GRC spuwt 544 pk

Autonieuws
> Artikel lezen

Ford Fiesta R5 is een rasecht rallybeest

Autonieuws
Ford Fiesta R5 is een rasecht rallybeest
> Artikel lezen

Skoda Yeti Xtreme: SUV met rally-looks

Autonieuws
Skoda Yeti Xtreme: crossover met rally-DNA
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.